Νοελένε Ναμπουλίβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νοελένε Ναμπουλίβου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΦίτζι[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός σύμβουλος[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςShuttleworth Foundation Flash Grant (Μαΐου 2017)[2]

Η Νοελένε Ναμπουλίβου είναι ακτιβίστρια από τα Φίτζι και εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισότητα των φύλων.[3] Είναι συνιδρυτής και πολιτικός σύμβουλος για το Diverse Voices and Action for Equality (DIVA), μία οργάνωση που εστιάζει στη δικαιοσύνη για το κλίμα, τη βία κατά των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα LGBTQ.[4] [5]

Η Ναμπουλίβου έχει εργαστεί για την προστασία της καθολικής υγείας για πάνω από 30 χρόνια αλλά πρόσφατα αυτό έχει γίνει πιο δύσκολο. Το Covid-19 δεν είναι το μόνο πράγμα που τα νησιά Φίτζι αγωνίζονται να ξεπεράσουν αυτή τη στιγμή. Η κλιματική κρίση κάνει ένα μεγάλο άλμα. Τροπικοί κυκλώνες αναδύονται γύρω από τον Νότιο Ειρηνικό δημιουργώντας μία «έλλειψη στέγασης, εκπαίδευσης, νερού και αποχέτευσης, τροφίμων και ασφάλειας».[6]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ναμπουλίβου μεγάλωσε μεταξύ Φίτζι και Περθ της Αυστραλίας και τώρα ζει μόνιμα στα Φίτζι από το 2003. Έχει σύντροφο και κόρη. Στο Περθ ασχολήθηκε με μικρές αναρχικές συλλογικότητες, ομάδες μεταναστών και αυτοχθόνων υπό την ηγεσία της νεολαίας, καθώς και δημόσια έργα τέχνης και δικαιοσύνης του δρόμου.[5] Σπούδασε διεθνείς σχέσεις και ειρηνευτικές σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο και κατέχει επίσης δίπλωμα κοινοτικών τεχνών.[7]

Η Ναμπουλίβου δραστηριοποιείται ως φεμινιστική ακτιβίστρια και υποστηρικτής οργάνωσης βάσης στα Φίτζι και τον Ειρηνικό, εργαζόμενη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπρόσωπος των Φίτζι και του Ειρηνικού στις διαδικασίες και ομάδες εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Επιτροπή για το καθεστώς των γυναικών, η Σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, Μικρά Νησιά Αναπτυσσόμενα Κράτη, Ρίο+20 (η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη) και η Ατζέντα 2030 (Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών).[7]

Ρόλος στις Ποικίλες Φωνές και Δράση (DIVA) Για Ισότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2011, η Ναμπουλίβου είναι συνιδρυτής και πολιτικός σύμβουλος της Diverse Voices and Action (DIVA).[8] Αυτή η ομάδα υποστήριξης είναι για άτομα LBTI, σαν και αυτήν. Αυτή η ομάδα δημιουργεί ένα δίκτυο παρόμοιων ατόμων. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ιδρύματος Astraea Lesbian, η Ναμπουλίβου και τα μέλη της DIVA συνεργάζονται για την προώθηση της ισότητας, «προστασία και προώθηση των σεξουαλικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης των φύλων και της κοινωνικής, οικονομικής, οικολογικής και κλιματικής δικαιοσύνης».

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.spc.int/sdp/70-inspiring-pacific-women/noelene-nabulivou.
  2. shuttleworthfoundation.org/fellows/flash-grants/. Ανακτήθηκε στις 19  Νοεμβρίου 2021.
  3. Purvis, Katherine (22 Δεκεμβρίου 2016). «'The most inspiring person I've ever met': your aid worker heroes of 2016». the Guardian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2018. 
  4. «Noelene Nabulivou» (στα αγγλικά). The Pacific Community. https://www.spc.int/sdp/70-inspiring-pacific-women/noelene-nabulivou. Ανακτήθηκε στις 2018-07-22. 
  5. 5,0 5,1 Pearce, Jacqui. «Human Rights activist Noelene Nabulivou on Equality» (στα αγγλικά). http://www.lotl.com/News/Human-Rights-activist-Noelene-Nabulivou-on-Equality/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-22. 
  6. «Celebrating Noelene Nabulivou». International Women's Health Coalition (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2021. 
  7. 7,0 7,1 «Noelene Nabulivou - Astraea Lesbian Foundation For Justice» (στα αγγλικά). Astraea Lesbian Foundation For Justice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-04-26. https://web.archive.org/web/20210426141401/https://www.astraeafoundation.org/team/noelene-nabulivou/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-22. 
  8. «"Diverse Voices and action (DIVA) for Equality». Astraea Lesbian Foundation for Justice.