Νισσίν Μάρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το σκάφος 8,145 τόνων MV Nisshin Maru (日新 丸) είναι το κύριο σκάφος του ιαπωνικού στόλου φαλαινοθηρίας και είναι και το μοναδικό. Είναι επίσης το μεγαλύτερο μέλος και η ναυαρχίδα του πενταμελούς φαλαινοθηρικού στόλου, με επικεφαλής τον ερευνητή ηγέτη Shigetoshi Nishiwaki. Το πλοίο είναι εγκατεστημένο στην Ιαπωνία στο λιμάνι Shimonoseki και ανήκει στην εταιρεία, με έδρα το Τόκυο, Kyodo Senpaku Kaisha Ltd, η οποία είναι θυγατρική του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών.

ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν υπάρξει πολλά ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πλοία που ονομάζονται Nisshin Maru. Μετά το επίθεση του ναυτικού στόλου του αμερικανικού ναυτικού στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, όλα τα ιαπωνικά εργοστασιακά πλοία άρχισαν σύντομα να υπηρετούν στην πολεμική προσπάθεια μέχρι να βυθιστούν ή μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Δεκεμβρίου 1987 το Νισίν Μάρου έλαβε παράνομη άδεια για να ταξιδέψει ως την Ανταρκτική για φαλαινοθηρία με κυβερνήτη τον Τοσίρο Τανιφούτζι. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, της 21ης Δεκεμβρίου 1987 τέσσερα ταχύπλοα σκάφη, που έπλεαν με τη σημαία του Ουράνιου Τόξου μπλόκαραν την έξοδο στην προκυμαία Μιτσουμπίσι της Γιοκοχάμα με μία φουσκωτή φάλαινα σε φυσικό μέγεθος. Τότε τα ταχύπλοα άρχισαν να φέρνουν σβούρες γύρω από το Νισίν. Η περιπέτεια αυτή κράτησε τριάντα ώρες. Τα ταχύπλοα άλλαζαν βάρδιες για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Στις 22 Δεκεμβρίου στις 15:00 η Διεθνής Επιτροπή για τις Φάλιανες (CBI) ακύρωνε την άδεια και εφιστούσε στην Ιαπωνική κυβέρνηση να τηρίσει τη διεθνή νομοθεσία. Ταυτόχρονα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα μέλη της Greenpeace εγκρίνονταν και διαδήλωναν