Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νικόλαος Σ. Μυλωνάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Σ. Μυλωνάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Николай Спиридонович Милонас (Ρωσικά)
Γέννηση9  Μαΐου 1816
Ισμαήλιο
Θάνατος1890
Κρεμεντσούκ
Τόπος ταφήςΚρεμεντσούκ
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΣώμα Ναυτικών Δοκίμων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος/Ρωσικό αυτοκρατορικό πολεμικό ναυτικό
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμος του Καυκάσου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Αγίας Άννης, Δ΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, Δ΄ Τάξη

Ο Νικόλαος Σ. Μυλωνάς (ρως. Николай Спиридонович Милонас 1816-1890) – ήταν Ρώσος Υποναύαρχος

Ο Νικόλαος Σ. Μυλωνάς γεννήθηκε σε μια μεγάλη ελληνική οικογένεια του αξιωματικού του ναυτικού Σπυρίδωνα Μυλωνά και της γυναίκας του Κλάρας Χορτάτση. Τον Δεκέμβριο του 1828 εντάχθηκε στη Ναυτική στρατιωτική σχολή και ταξίδευε σαν δόκιμος με το πλοίο "Prokhor" από την Κροστάνδη στο Τάλιν και το αντίστροφο. Το 1835 - 1837 με τα πολεμικά "Diana", "Πήγασος" και "Ερμής" ο Νικόλαος Μυλωνάς συμμετείχε στην εκστρατεία της Αμπχαζίας. Τον Μάρτη του 1838 μετατέθηκε στην φρεγάτα "Standart" που μεταφέρει αποβατικά στρατεύματα μεταξύ Σεβαστούπολης και Οδησσού, συμμετείχε στην απόβαση και κατάληψη της πόλης Σαπσούχο. Για τη γενναιότητά του απονεμήθηκε το παράσημο Τάγμα της Αγίας Άννας Δ Τάξεως. Το 1839 με το πλοίο "Τσεσμέ" κάνει περιπολίες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Το 1840 ο Μυλωνάς προήχθη στο βαθμό του λοχαγού. Με την φρεγάτα "Τένεδος" έκανε περιπολίες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Το 1843 - 1846 με την σκούνα «Αγγελιοφόρος» και την φρεγάτα «Μεσημβρία» περιπολούσε τα παράλια της Αμπχαζίας και στη συνέχεια, τις εκβολές του Δνείπερου. Το 1847 - 1848 με τη φρεγάτα "Μπραήλα" και την κορβέτα "Πυλάδης" περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα. Το 1849 μεταφέρθηκε στα ατμόπλοια "Βεσσαραβία" και "Νταργκο" στην Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια με το το ατμόπλοιο "Κριμαία" έπλευσε μεταξύ Οδησσού και Κωνσταντινούπολης.

Τον Νοέμβριο του 1849 ο Μυλωνάς μεταφέρθηκε διοικητής του μεταγωγικού "Γιάλτα". Τον Μάρτιο του 1852 έλαβε τον βαθμό του Πλωτάρχη και τα χρόνια 1852 - 1853 διοικούσε το πλοίο μεταφοράς "Γκασταγκάη" που στήριζε τις οχυρώσεις του Ευξείνου Πόντου. Τον Νοέμβριο του 1854 του απονέμεται το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου Δ Τάξεως.Το 1855 μεταφέρθηκε διοικητής του πλοίου "Γκασταγκάη" στα στενά του Κερτς. Το επόμενο έτος ήταν διοικητής του μεταγωγικού "Ρίο" στην Μαύρη Θάλασσα. Το 1857 προήχθη στο βαθμό του πλοιάρχου Β Τάξεως. Τον Νοέμβριο του 1868 έλαβε τον βαθμό του πλοιάρχου Α Τάξεως. Τον Μάρτιο του 1876 ο Μυλωνάς προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου με απομάκρυνση από την υπηρεσία. Πέθανε το 1890 στην πόλη Κρεμεντσούγκ της Ουκρανίας.[1]


  1. «Забытый адмирал Милонас Николай Спиридонович». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2012.