Νικόλαος Σπυρόπουλος (μακεδονομάχος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Σπυρόπουλος
Ν. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικόλαος Σπυρόπουλος (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεως Νικόλαος Σπυρόπουλος
Γέννηση 1874
Μεσσήνη
Θάνατος 1940
Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσα Ελληνικά
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιατρός

Ο Νικόλαος Σπυρόπουλος ήταν Μακεδονομάχος που γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1874.

Η καταγωγή του πατέρα του (Σπυρόπουλος Αθανάσιος) ήταν από το Ζιγοβίστι Αρκαδίας ο οποίος εγκαταστάθηκε στην πόλη της Μεσσήνης, έπειτα από την εκεί τοποθέτησή του, ως ειρηνοδίκη, καθώς υπηρετούσε στο δικαστικό σώμα.

Ο Νικόλαος Σπυρόπουλος, ενώ φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών[1], αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες αφύπνισης του ελληνικού πληθυσμού και της τότε κυβέρνησης, κατά το πρώιμο στάδιο του Μακεδονικού Αγώνα, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Έπειτα από επαφές με το Κομιτάτο Μακεδονομάχων Λάρισας, στις 25 Αυγούστου 1896[2], μαζί με τον Μεσσήνιο φίλο του - λοχία, Παναγιώτη Καρβελά, στο μοναστήρι του Κορμπόβου, κοντά στα σύνορα Θεσσαλίας-Μακεδονίας, εντάχθηκαν στο αντάρτικο σώμα (42 ενόπλων) του καπετάνιου Γούλα Γκρούτα.

Οχυρώθηκαν στους πρόποδες του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου συγκρούσθηκαν με τον εχθρό και κατά τη διεξαγωγή πολύωρης μάχης τραυματίστηκε ο καπετάν Γρούτας.

Εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" 23-10-1896

Ο Ν. Σπυρόποπυλος παρείχε την ιατρική του φροντίδα στον τραυματισμένο οπλαρχηγό, αλλά κατά τη μεταφορά του σε παραπλήσιο χωριό έπεσαν σε ενέδρα Τούρκων, όπου ο αρχηγός σκοτώθηκε. Την αρχηγία της αντάρτικης ομάδας είχε πλέον αναλάβει ο λοχίας Π. Καρβελάς. Δόθηκε σκληρή μάχη, αλλά η εχθρική δύναμη ενισχύθηκε από Τούρκους στρατιώτες που μετέβησαν εκεί. Ελάχιστοι κατάφεραν να γλιτώσουν και αποκομμένος από τους υπόλοιπους περιπλανήθηκε για δεκαπέντε ημέρες στον ορεινό όγκο της Πίνδου ωσότου να καταφέρει να φτάσει στα σύνορα της Ελλάδος, στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Επιστρέφοντας ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Αθήνα - Παρίσι και αφιερώθηκε στην επιστήμη της Ιατρικής[3] σε Αθήνα (Οφθαλμιατρείο Αθηνών) και Καλαμάτα.

Αφήγηση για το χρονικό των μαχών που συμμετείχε και τη ριψοκίνδυνη παραμονή του στα μακεδονικά βουνά, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ακρόπολις" της εποχής εκείνης[4].

Απεβίωσε το 1940. Το Δημοτικό Συμβούλιο της γενέτειρας πόλης του - Μεσσήνη, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην οποία υπηρέτησε το λειτούργημα του ιατρού (οφθαλμίατρος) - Καλαμάτα τον τίμησαν για τη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα της Μακεδονίας με την ονοματοδοσία οδών[5] στη μνήμη του ονόματός του.

Νικόλαος Σπυρόπουλος - Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης

Το έτος 1977 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, εκτιμώντας την προσφορά της πολεμικής του δράσης[6] για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποφάσισε την τοποθέτηση προσωπογραφίας του στην αίθουσα Μακεδονομάχων του Εθνικού - Ιστορικού Μουσείου Αθηνών(η οποία, κατά την ίδρυση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, το 1982,μεταφέρθηκε μαζί με άλλα εκθέματα της αίθουσας που τοποθετήθηκαν, έκτοτε, στο νέο μουσείο).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Μνημείο Μεσσήνιων Μακεδονομάχων - Καλαμάτα (πρωτοβουλία Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Μεσσηνίας)


2. Οδός Ν. Σπυρόπουλου - Καλαμάτα


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. "Γιατροί στον Μακεδονικό Αγώνα", Σπυρόπουλος Νικόλαος σελ. 268, Αθηνάς Τζινίκου - Κακούλη,εκδόσεις Μαίανδρος, Θεσσαλονίκη 1996
  2. "Τρεις Μεσσήνιοι Μακεδονομάχοι: Σπυρόπουλος - Λυμπερόπουλος - Αγαπηνός", Ιωάννου Σπυρόπουλου, σελ. 16 -28, Καλαμάτα 1977
  3. "Αναμνήσεις - Ψυχογραφήματα¨Νο 78" Κεφάλαιο Α΄: Πελοποννήσιοι στον Μακεδονικό Αγώνα - Ν. Σπυρόπουλος, σελ. 7 - 80, εκδόσεις Γιόλας Μιχαλοπούλου, Αθήνα 1985 (αρχείο Βιβλιοθήκης Βουλής των Ελλήνων)
  4. Εφημερίδα "Ακρόπολις" φύλ. 23-10-1896 Αφήγηση πολεμικού χρονικού (περιοχή Σαμαρίνας) από Ν. Σπυρόπουλο
  5. Οδωνυμικά της Μεσσήνης (μέρος 22ο ) - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΌΠΟΥΛΟΣ, ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
  6. Εφημερίδα "Σημαία", φύλ. 13-3-1977, σχετ. άρθρο για Ν.Σπυρόπουλο, Θάνου Σπ. Ζακόπουλου (Καθηγητή - Γυμνασιάρχη)