Νικόλαος Σιλήβεργος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Σιλήβεργος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1804
Θάνατος 1873
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα οικονομολόγος
πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Ο Νικόλαος Σιλήβεργος (1804-1873) ήταν Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και δυο φορές υπουργός οικονομικών της Ελλάδας και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε νεαρή ηλικία, το 1836, ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου έμεινε μέχρι το 1842. Από τη θέση αυτή έφυγε για να αναλάβει υπουργός επί των οικονομικών στην Κυβέρνηση Όθωνος. Όταν έπεσε η κυβέρνηση λόγω της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 επέστρεψε στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου έμεινε μέχρι το 1855, οπότε κλήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στην Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1855. Από το 1861 έως το 1862 διετέλεσε γερουσιαστής.

Το 1831 είχε μεταφράσει το βιβλίο: «Επιτομή της παλαιάς ιστορίας και εξαιρέτως της ελληνικής εις την οποίαν έπεται σύντομον γεωγραφικόν λεξικόν και σύνοψις της μυθολογίας»[1].

Όταν έγινε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 1836 ήταν μέλος του Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Πέθανε το 1873.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επιτομή της παλαιάς ιστορίας και εξαιρέτως της ελληνικής εις την οποίαν έπεται σύντομον γεωγραφικόν λεξικόν και σύνοψις της μυθολογίας, Ερανισθείσα μεν εις χρήσιν των μαθητών του Βασιλικού Πολεμικού Σχολείου εις την Γαλλίαν, μεταφρασθείσα δε εκ του γαλλικού παρά Ν. Σιληβέργου, εν τη Εθνική Τυπογραφία διευθυνομένη υπό Παύλου Πατρικίου, εν Ναυπλίω 1831, (Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών)