Νικολάε Αντρόνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικολάε Αντρόνικ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nicolae Andronic (Ρουμανικά)
Γέννηση13  Μαΐου 1959
Cotiujenii Mari
Χώρα πολιτογράφησηςΜολδαβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΚρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαOur Party
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας
ΒραβεύσειςΤάγμα της Δημοκρατίας (2012)
Τάγμα της Τιμής

Ο Νικολάε Αντρόνικ (γεννημένος στις 13 Μαΐου 1959 στο Κοτιουζενίι Μάρι) είναι Μολδαβός, νομικός και δικηγόρος. Υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας μεταξύ 1990 και 1998 και ως Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας το 1994. Είναι επικεφαλής του εξωκοινοβουλευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος από το 2005 έως το 2015.

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικολάε Αντρόνικ γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1959, στο χωριό Κοτιουζενίι Μάρι, στην περιοχή Σορόκα, σε οικογένεια διανοουμένων. Το 1981 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μολδαβίας. Πήρε το διδακτορικό του στη Νομική. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. [1]

Επαγγελματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έτη 1981-1986 εργαζόταν ως δόκιμος, ανακριτής στην εισαγγελία της περιφέρειας Στρασένι, ανώτερος ανακριτής στις εισαγγελίες του Φρούνζε, σοβιετικές περιφέρειες, στην πόλη του Κισινάου. Το 1986 εργάστηκε ως ανώτερος εμπειρογνώμονας στο νομικό τμήμα του Γραφείου του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Τα έτη 1990 – 1992 εργαζόταν ως Ανώτερος Σύμβουλος της ηγεσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Είναι Δικηγόρος από το 2001 μέχρι σήμερα.

Πολιτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1989 ήταν μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη νόμου για τις γλώσσες στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Από το 1990 έως το 1998 ο Νικολάε Αντρόνικ εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Το 1994 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Βουλής. Από το 1993 έως το 1994 ήταν Πρόεδρος των Επιτροπών για τη Δικαστική και Νομική μεταρρύθμιση, η οποία ξεκίνησε τις νομικές μεταρρυθμίσεις στη Μολδαβία και μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη του κειμένου του νέου Συντάγματος. Το 1999 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για την εδαφική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση της κρατικής εξουσίας. Στις 22 Μαΐου 1998 ο Νικολάε Αντρόνικ διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κατείχε τη θέση κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου II του Ιόν Κιούμπουκ και στη συνέχεια από το 1999 έως το 2000 κατείχε τη θέση του Πρώτου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιόν Στούρζα. Από το 2005 έως το 2015 ήταν Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 13 Απριλίου 2014 σε ένα συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο Νικολάε Αντρόνικ έδωσε το κόμμα στον Ρενάτο Ουσάτιι, μετονομάζοντάς το σε "Το Κόμμα μας" (ρουμανικά: Partidul Nostru‎‎). [2] [3] Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε αυτές τις αλλαγές επικαλούμενο παρατυπίες στη διαδικασία σύγκλησης του συνεδρίου. [4] [5]

Στις 8 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το επαναλαμβανόμενο 4ο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κατά το οποίο επαναλήφθηκαν όλες οι προηγούμενες ενέργειες, το κόμμα μετονομάστηκε, εξελέγη νέος πρόεδρος του κόμματος (Ρενάτο Ουσάτιι) και άλλαξε το καταστατικό και το πρόγραμμα του κόμματος, με ομόφωνη ψήφο και των 97 αντιπροσώπων, που συμμετείχαν στο συνέδριο. [6]Ο Νικολάε Αντρόνικ ανέφερε ότι αποσύρεται από το αξίωμά του και ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]