Νικηφόρος Βασιλάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικηφόρος Βασιλάκης
Nikephoros Basilakes follis.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1079
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Νικηφόρος Βασιλάκης ή Βασιλάκιος (άκμασε 1078-79) ήταν στρατηγός και αριστοκράτης στη Ρωμανία στα τέλη του 11ου αι., που προσπάθησε να εκτοπίσει τον Νικηφόρο Γ΄ Βοτανειάτη και νικήθηκε από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εκθρόνιση του Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα ακολούθησε χάος και ο Βασιλάκης, που ήταν τότε δούκας του Δυρραχίου, σκέφτηκε πως μπορούσε να τον διαδεχθεί. Μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη και περίμενε την έκβαση της σύγκρουσης των δύο στρατηγών, διεκδικητών του θρόνου, του Νικηφόρου Βοτανειάτη και του Νικηφόρου Βρυεννίου του πρεσβυτέρου με την πεποίθηση ότι θα κατισχύσει του εξαντλημένου νικητή.[1] Επικράτησε ο πρώτος και στέφθηκε ως Νικηφόρος Γ΄.

Οι δυνάμεις του Βασιλάκη αποτελούντο από παλαιμάχους Φράγκους, Σκλαβηνούς, Αλβανούς και Έλληνες στρατιώτες·[2] η πεποίθηση στις δικές του ικανότητες και το κουράγιο του τον έπεισαν, ότι η νίκη θα είναι εύκολα δική του. Ο Νικηφόρος Γ΄ έστειλε τον καλύτερο στρατηγό του, τον Αλέξιο Κομνηνό να τον αντιμετωπίσει. Το στρατόπεδο τού Βασιλάκη βρισκόταν 18 μίλια από τη Θεσσαλονίκη, στις όχθες τού Βαρδάρη· ο Αλέξιος κατάφερε να τον παγιδεύσει σε νυκτερινή επίθεση στο στρατόπεδο.[3] Ο Βασιλάκης νικήθηκε και διέφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου προσπάθησε να αμυνθεί για την πόλη. Συνελήφθη όμως από τους στρατιώτες του και παραδόθηκε στον Νικηφόρο Γ΄, που διέταξε την τύφλωση του στασιαστή.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Finlay, pg. 58
  2. Finlay, pg. 58
  3. Finlay, pg. 58

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kazhdan, Alexander, ed. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-504652-8.
  • Skoulatos, Basile (1980). Les personnages byzantins de l'Alexiade: Analyse prosopographique et synthèse [The Byzantine Personalities of the Alexiad: Prosopographical Analysis and Synthesis] (in French). Louvain-la-Neuve: Nauwelaerts.
  • George Finlay, History of the Byzantine and Greek Empires from 1057 - 1453, Volume 2, William Blackwood & Sons, 1854
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nikephoros Basilakes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).