Νικήτας Κλιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικήτας Κλιντ
Γέννηση25  Αυγούστου 1975
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταμουσικός

Ο Νικήτας Κλιντ, γνωστός και ως Xray, είναι Έλληνας hip-hop καλλιτέχνης, πρώην μέλος του hip-hop/low bap συγκροτήματος Active Member αλλά και του συγκροτήματος Ρόδες.

Γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1975 στην Αθήνα.

Το 1993 αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

Από το 1992 έως το 1994 φοίτησε στις Σχολές Πλάκα ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο.

Μουσική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1993-2002: Active Member, Low Bap, Freestyle Productions[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και έγινε μέλος της Freestyle Productions και του hip-hop συγκροτήματος Active Member το οποίο είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα από τον B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) και τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός). Την επόμενη χρονιά συμμετέχει στον προσωπικό δίσκο του B.D. Foxmoor, I'm Still an Active Member και στον δεύτερο δίσκο των Active Member, Στην ώρα των σκιών.

Το 1995 οι Active Member τράβηξαν το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών και υπογράφοντας συμβόλαιο με την Warner έγιναν το πρώτο ελληνικό hip-hop συγκρότημα με συμβόλαιο σε πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία. Μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική δουλειά των Active Member, Το μεγάλο κόλπο, που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Τότε ο B.D. Foxmoor και οι Active Member αποφάσισαν να βαφτίσουν το hip-hop που εκπροσωπούσαν κάπως αλλιώς, προκειμένου να το διαφοροποιήσουν από το hip hop που κυκλοφορούσε στις Η.Π.Α.. Το ονόμασαν, λοιπόν, Low Bap, προσδιορίζοντας ότι σημαίνει την άμεση σχέση που έχει ο λόγος με τη ζωή.

Το 1996 κυκλοφόρησε ο επόμενος δίσκος των Active Member, Από τον τόπο της φυγής και την επόμενη χρονιά ο Xray συμμετέχει στον πρώτο δίσκο του low bap συγκροτήματος Βαβυλώνα, Αρχή επί τέλους και στην συλλογή Kramahopperata.

Το 1998 κυκλοφορεί ακόμη ένας δίσκος των Active Member οι Μύθοι του βάλτου. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος Umicah, μια συνεργασία του Xray με το low bap συγκρότημα Prohja. Αυτή τη χρονιά, συγκεκριμένα τον Αύγουστο, ξεκινάει μαζί με τον B.D. Foxmoor στον Rock FM την ραδιοφωνική εκπομπή Ονειρολόγιο.

Το 1999 επιμελείται την παραγωγή, το artwork και συμμετέχει στην συλλογή low bap συγκροτημάτων Low Bap Sessions, Vol.2: Τα Demos.

Το 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος των Active Member, Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες (στο οποίο επιμελείται και το artwork), καθώς και το διπλό CD Live/Remix, με ζωντανές ηχογραφήσεις των Active Member και remix των κομματιών τους στο κάθε CD αντίστοιχα. Συμμετείχε στον πρώτο δίσκο των Brigada, Ανέσπερα ξόρκια, και επιμελήθηκε την παραγωγή στο πρώτο single των νέων low bap συγκροτημάτων Non Grata, 843, Piñata και Ρέλικα, καθώς επίσης και στο πρώτο single των Βαβυλώνα με τη νέα τους σύνθεση.

Το 2001 κυκλοφορεί ο δίσκος των Active Member Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου. Την ίδια χρονιά ο Xray επιμελείται την παραγωγή στο πρώτο EP του γυναικείου low bap συγκροτήματος Γέρμα και συμμετέχει στο Kramahopperata II, ένας δίσκος στον οποίο συμμετείχαν διάφοροι καλλιτέχνες εκτός του low bap, όπως ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαρία Παπανικολάου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Waldemar Bastos, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο αμερικάνος ράπερ Prodigy των Mobb Deep, και στο cd single Make a wish του αμερικάνου μπασκετμπολίστα του NBA Ron Artest.

Το καλοκαίρι του 2002 ο Xray ανακοινώνει την απόφασή του να αποχωρήσει από το συγκρότημα για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας έτσι το συγκρότημα να έχει μόνο μέλος τον B.D. Foxmoor, συμμετέχει όμως στο άλμπουμ των Active Member Πέρασμα στ' ακρόνειρο που κυκλοφορεί στις 12 Δεκεμβρίου όπως και στο CD single προ-άγγελο της κυκλοφορίας αυτής, 02/12/02, που κυκλοφόρησε την 1η Οκτώβρη.

2002 μέχρι σήμερα: Ρόδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον χειμώνα του 2002 ο Νικήτας Κλιντ, παραμερίζοντας λίγο το ψευδώνυμο του, δημιουργεί το συγκρότημα Ρόδες, ένα hip-hop κατά βάση σχήμα πλαισιωμένο από πλήρη ροκ μπάντα. Οι Ρόδες το 2004 υπέγραψαν συμβόλαιο με τη νεοσύστατη Archangel Music του Πάνου Θεοφανέλλη και μέσω αυτής κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου του 2005 η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος, το άλμπουμ Στη γιορτή της φαντασίας. Σε αυτό το άλμπουμ συμμετείχαν επίσης η Ελευθερία Αρβανιτάκη και το ροκ συγκρότημα Ενδελέχεια, ο Νικήτας Κλιντ έγραψε μουσική και στίχους στα περισσότερα τραγούδια, όπως επίσης επιμελήθηκε την ενορχήστρωση και την παραγωγή του άλμπουμ. Την επόμενη χρονιά, στις 3 Μαΐου 2006 κυκλοφόρησε σε μορφή Dual Disc το EP Τα πρώτα λεπτά της ολοκαίνουργιας ζωής σου, που πέρα από το ομώνυμο τραγούδι η CD πλευρά περιείχε ακυκλοφόρητα remix και η DVD πλευρά περιείχε τα 3 video clip του συγκροτήματος, Λόγια λόγια (μια στατιστική), Φοβάμαι (Δεν είναι ο κόσμος σου αυτός) και Απομυθοποίηση τώρα!, σε σκηνοθεσία του Νικήτα Κλιντ. Στις 14 Ιουνίου το video clip του τραγουδιού Φοβάμαι (Δεν είναι ο κόσμος σου αυτός) στο οποίο συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη κέρδισε στην κατηγορία Καλύτερο video clip από συγκρότημα στα MAD Video Music Awards 2006. Στις 18 Ιουνίου 2007 οι Ρόδες κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, Silent Disco, με το group να πρωτοτυπεί όλο και περισσότερο, μπλέκοντας όλο και περισσότερα είδη μουσικής. Στη συνέχεια πραγματοποιούν πληθώρα ζωντανών εμφανίσεων και κυκλοφορούν τρία video clip (Δύσκολο, Καταθλιπτικιά, Κιούμπρικ) τα οποία αναλαμβάνει εξ'ολοκλήρου ο Νικήτας Κλίντ. Στις 29 Δεκεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο Cheap Science: Enemy αρχικά από το προσωπικό του blog και έπειτα από την εταιρεία Archangel. Μέτα την αποχώρηση των τριών μελών από το συγκρότημα Ρόδες, ο Νικήτας Κλίντ δημιούργησε ένα νέο σχήμα με τους Χρήστο Τσάμπουρα, Βέβηλο, dj Differ, dj Marina και Μορφέα. Το νέο συγκρότημα ονομάζεται Μoriginal Champsystem και ο πρώτος δίσκος τους αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Mάιο του 2011 με όνομα Athens Zoo, σε μορφή βινυλίου.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους Active Member[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις, συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Live/Remix (WEA, 2CD, 2000)
  • Απ' το "Μεγάλο Κόλπο" στη "Fiera" (WEA, CD, 2005)

Singles, EP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άκου, Μάνα (WEA, promo maxi 12”,1995)
  • Πρόσφυγας (WEA, promo maxi 12”,1996)
  • Για τ’ αδέρφια που χαθήκανε νωρίς (WEA, CD single, 1997)
  • 2/12/02 (WEA, CD single, 2002)

Με τις Ρόδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους Moriginal Champ System[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τερζίδης, Χρήστος, 2003, "Το Hip Hop δε σταματά - Hip Hop Don't Stop", Εκδόσεις ΟΞΥ, Αθήνα, ISBN 960-8324-46-9

Συνεντεύξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]