Βαβυλώνα (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαβυλώνα
Προέλευση Ελλάδα
Μουσικά είδη Ελληνικό Hip Hop / low bap / rapcore
Παρουσία 1997 - 2003, 2016-
Πρώην μέλη Βέβηλος - MC
Πυροβάτης - MC
Σάτυρος - Στιχογράφος
Κύρος - DJ
Θηρίο - MC/DJ
Μέθυσος - MC
Παράφρων - MC
Πρίγκιπας - Πλήκτρα- MC
Φαντασμά - MC
Φύλακας- Στιχογράφος/Κιθάρα
Χαμηλός - Μπάσο
Γυάλινος - Κρουστά
Χτικιό - MC
Κοράκι - MC
Ίσκιος - MC
Πορφυρός - DJ
Ταξιδιώτης - MC
Σαλτιμπάγκος - MC
Ριζικός - MC

Οι Βαβυλώνα είναι ένα ελληνικό hip-hop/ low bap/ rapcore συγκρότημα. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1997 [1] από τους Active Member και τον Loyal-T. Η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε αρκετές φόρες με την πάροδο του χρόνου με την αποχώρηση, προσθήκη αλλά και με την επιστροφή μελών.


Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1997-1999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος αποτελούσαν οι: Πρίγκιπας (Δημητρης Παπουκας), Πυροβάτης (Δημήτρης Μαντζούτσος), Βέβηλος (Θανάσης Κατσαντώνης), Κύρος (Γιώργος Στεργίου), Θηρίο (Κώστας Δράκουλας), Παράφρων (Μίλτος Βουργίδης) και ο Μέθυσος (Μιχάλης Κουϊνέλης). Όγδοο μέλος αποτελούσε ο Σάτυρος το οποίο δεν ήταν φυσικό πρόσωπό αλλά "ενσάρκωση" των στίχων των Active Member κάτω από αυτό το ψευδώνυμο. Το 1997 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP/CD από την ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ με τίτλο "Βαβυλώνα" ενώ η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση ήταν τον Σεπτέμβρη του 1997 στο La Rocka. Αργότερα ήρθε και ο πρώτος ολοκληρωμένος τους δίσκος με τίτλο "Αρχή Επί Τέλους". Για το δίσκο γυρίστηκαν δύο βιντεο-κλιπ, το Παράφρων και το Βλακειάδα 2004. Την ίδια χρονιά αποχωρεί από το σχήμα ο Κύρος (πλέον γνωστός ως DJ Marble) ο οποίος και αργότερα αντικαταστάθηκε από το Φάντασμα. Με αυτή την δομή κυκλοφορούν στις αρχές του 1999 ένα CD Single και αργότερα την ίδια χρονιά τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο το "Κουαρτέτο Των Στοιχειών" η οποία θα ήταν και η τελευταία για τα περισσότερα αρχικά μέλη. Για το δεύτερο αυτό δίσκο, γυρίστηκε βίντεο κλιπ για το τραγούδι "Πολισμανία", το οποίο όμως δεν προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση λόγω λογοκρισίας.

2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Μάιου του 2000, ο Πυροβάτης, που ήταν και το παλιότερο μέλος της Freestyle απ' όλους τους Βαβυλώνα, πέθανε από υπερβολική δόση μετά από χρήση ηρωίνης.[εκκρεμεί παραπομπή] Αργότερα, οι Βαβυλώνα θ' άλλαζαν πλήρως μορφή καθώς ο Νεοϋορκέζικός hip-hop ήχος τους θα εμπλουτίζονταν με φυσικά όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, drums) αποτέλεσμα της εισχώρησης του συγκροτήματος Synteleia στο σχήμα δίνοντας πια ένα nu-metal ήχο. Ο Μέθυσος και το Φάντασμα δεν συμφώνησαν με αυτή την αλλαγή και αποχώρησαν από το σχήμα ενώ ο Πρίγκιπας είχε ήδη αποχωρήσει νωρίτερα. Η νέα μορφή των Βαβυλώνα τόσο στον ήχο όσο και στα άτομα που θα τους αποτελούσαν πλέον έφερε και την προσωρινή αλλαγή του ονόματος του συγκροτήματος σε Βαβυλώνα 2000. Τα μόνα μέλη που είχανε μείνει από το αρχικό σχήμα ήταν το Θηρίο και ο Παράφρων. Τα μέλη των Synteleia αποκτήσανε ελληνικά ψευδώνυμα, χαρακτηριστικό των Βαβυλώνα, Χαμηλός (μπάσο), Γυάλινος (κρουστά) Φύλακας (ηλεκτρική κιθάρα) ενώ στους Βαβυλώνα 2000 μπήκε και το Χτικιό από τους GFN (Good For Nothing)/Κακό Συναπάντημα.

2001-2002[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα έβγαλε ένα CD-Single με αυτήν την μορφή από την V2 Records ενώ το Χτικιό αποχώρησε και την θέση του πήρε ο Ντελάλης. Ο τρίτος δίσκος των Βαβυλώνα, χωρίς το 2000 πλέον στο όνομά τους, κυκλοφόρησε με τίτλο "Τα Τέρατα Παίζουν Ακόμα". Προς το τέλος του 2001 οι Βαβυλώνα φαίνονται να αποστασιοποιούνται από την Freestyle Productions καθώς μαζί με τα Στοιχειά και τους Στίχοιμα πραγματοποιούσαν κοινές ζωντανές εμφανίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους δεν είχανε την υποστήριξη που θέλανε από την Freestyle [2]. Η οριστική ρήξη στις σχέσεις των τριών συγκροτημάτων με την Freestyle Productions ήρθε με την απουσία τους από το low bap festival, εκτός από την μέρα που είχανε ζωντανή εμφάνιση, καθώς η τελευταία μέρα είχε χαρακτηριστεί ως η μέρα που θα "γεννιόταν" το low bap και θεωρούνταν σημαντική. Με την αλλαγή του χρόνου δημιουργήθηκε μια αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών ως προς την χρήση του ονόματος Βαβυλώνα. Τα μέλη που αποχώρησαν συνέχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα στα πρώτα τους live μετά την αποχώρηση τους ενώ στην Freestyle Productions άρχισε η επανίδρυση του σχήματος με παλιά και νέα μέλη. Αν και τα δικαιώματα του ονόματος ανήκαν στον Παράφρων, τελικά παραχώρησε το όνομα και έτσι οι Βαβυλώνα που αποχώρησαν χρησιμοποιούσαν προσωρινά το όνομα X-Βαβυλώνα ενώ το Φεβρουάριο του 2002 κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος των Βαβυλώνα με τίτλο "Επί Τέλους", τροποποίηση του τίτλου του πρώτου δίσκου. Ο τέταρτος δίσκος βρίσκει τον Πρίγκιπα, τον Μέθυσο, το Φάντασμα και τον Σάτυρο πίσω στο σχήμα ενώ τα νέα μέλη ήταν το Κοράκι, ο Πορφυρός (DJ) και ο Ίσκιος.

2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νέο σχήμα για άλλη μια φορά δεν ευδοκίμησε καθώς αποχώρησαν από την Freestyle Productions ο Πρίγκιπας, ο Μέθυσος και το Φάντασμα. Στην θέση τους μπήκαν οι Ταξιδιώτης από τους Κακό Συναπάντημα, ο Ριζικός από τους D.O.D και ο Σαλτιμπάγκος. Κυκλοφόρησαν ένα CD-Single από την νεοσύστατη δισκογραφική της Freestyle Productions, 8ctagon η οποία ήταν και η τελευταία επίσημη κυκλοφορία των Βαβυλώνα.

2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2016 Βέβηλος και Παράφρων κυκλοφόρησαν το κομμάτι MCs Μέχρι τα Μπούνια υπό το όνομα Βαβυλώνα. [3]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

cxscc

Singles / EP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βαβυλώνα (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ/Freestyle Productions, 1997 - CD)
  • Πολισμανία / Αλήτης Στην Χώρα Των Θαυμάτων (MINOS-EMI/Freestyle Productions, 1999 - CD)
  • Βαβυλώνα 2000 (V2 Records Greece/Freestyle Productions. 2001 - CD)
  • Γης Μαδιάμ (8ctagon, 2003 - CD)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bios - Βαβυλώνα». lowbap.com / archive.org. http://web.archive.org/web/20040606141238/www.lowbap.com/babylona_bios.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-12-03. 
  2. «Στοιχειά - Συνέντευξη». hiphop.gr. http://www.hiphop.gr/page/154. Ανακτήθηκε στις 2007-12-03. 
  3. v 4 vevilos (2016-01-18), Βαβυλώνα - MCs μέχρι τα μπούνια, https://www.youtube.com/watch?v=iA7LdvAqgfw, ανακτήθηκε στις 2017-06-27