Νησιά Φάραλλον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα Νησιά Φάραλλον από τα Νοτιοανατολικά.

Τα νησιά Φάραλλον ή Φαραγιόνες (από το ισπανικό farallón που σημαίνει «κολόνα» ή «θαλάσσιος βράχος»), είναι μια ομάδα νησιών στον κόλπο Φάραλλον, στα ανοιχτά της ακτής του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα νησιά αναφέρονται μερικές φορές από τους ναυτικούς και ως Δόντια του Διαβόλου[1]. Η τοποθεσία τους είναι 30 μίλια (48 χλμ.) έξω από τη Χρυσή Πύλη και 20 μίλια (32 χλμ.) νότια της χερσονήσου Πόιντ Ρέγιες. Είναι ορατά από την ηπειρωτική χώρα τις μέρες που είναι καθαρές. Τα νησιά αποτελούν μέρος της πόλης και της κομητείας του Σαν Φρανσίσκο. Το μόνο κατοικημένο τμήμα των νησιών βρίσκεται στο νοτιοανατολικό νησί Φάραλλον, όπου διαμένουν ερευνητές από το Μπλε Σημείο Προστασίας της Επιστήμης (Point Blue Conservation Science) και την Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ. Στα νησιά απαγορεύεται η πρόσβαση για το κοινό. Το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής των Νήσων Φάραλλον (Farallon Islands National Wildlife Refuge) είναι ένα από τα 63 εθνικά καταφύγια άγριας ζωής που έχουν χαρακτηριστεί από το Κογκρέσο ως ισχύον καθεστώς άγριας φύσης. Το 1974 ιδρύθηκε η Άγρια Ζωή των Φαραλλόν (Farallon Wilderness) και περιλαμβάνει όλα τα νησιά εκτός από το Νοτιοανατολικό νησί, συνολικά 141 στρέμματα (57 εκτάρια). Επιπλέον, τα νερά που περιβάλλουν τα νησιά προστατεύονται ως μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Καταφυγίου των νησιών Φαραλλόν (Greater Farallones National Marine Sanctuary).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συχνό είναι το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα στα νησιά Φάραλλον το οποίο τα καθιστά περιστασιακά ορατά από την ηπειρωτική χώρα,[2] έτσι οι ιθαγενείς Αμερικανοί που ζούσαν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο το γνώριζαν και πίστευαν ότι ήταν κατοικία των πνευμάτων των νεκρών. Δεν πιστεύεται όμως ότι ταξίδεψαν στα νησιά.

Χωματερή πυρηνικών αποβλήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1946 έως το 1970, η θάλασσα γύρω από τις νήσους Φάραλλον χρησιμοποιήθηκε ως χώρος απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων υπό την εξουσία της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ σε μια τοποθεσία γνωστή ως χωματερή πυρηνικών αποβλήτων του νησιού Φάραλλον. Το μεγαλύτερο μέρος της απόρριψης πραγματοποιήθηκε πριν από το 1960 ενώ κάθε μελλοντική απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες τερματίστηκε το 1970.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Devils teeth mysterious sharks». Shark Steward. 
  2. Zinkova, Mila (11 Νοεμβρίου 2011). «Superior Mirage of Farallon Islands». Earth Science Picture of the Day. 
  3. «Radioactive Waste Dumping off the Coast of California» (PDF). U.S. ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY - Office of Radiation Programs Washington, D.C. 20460. 14 Αυγούστου 1985. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Farallon Islands στο Wikimedia Commons