Νησί René-Levasseur

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το νησί René-Levasseur είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος νησί στο κέντρο της λίμνης Manicouagan στο Κεμπέκ του Καναδά . Η υψηλότερη κορυφή του είναι το όρος Βαβέλ, στα 952 m (3.123 πόδια), η οποία περιέχεται στο οικολογικό καταφύγιο Louis-Babel . Με συνολική έκταση 2.020 km 2 (και διάμετρο 50,7 km), το νησί είναι αρκέτα μεγαλύτερο σε έκταση συγκριτικά με τη δακτυλιοειδή λίμνη στην οποία βρίσκεται. Το νησί René-Levasseur είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί λίμνης στον κόσμο (το μεγαλύτερο είναι το νησί Manitoulin στη λίμνη Huron ). [1]

Η γεωλογική δομή σχηματίστηκε από την σύγκρουση μετεωρίτη πριν από περίπου 214 εκατομμύρια χρόνια. Ο μετεωρίτης πιστεύεται πως ήταν περίπου 5 km σε διάμετρο, και είχε χτυπήσει τη Γη με ταχύτητα 17 km/s{χιλιόμετρα ανα δευτερόλεπτο), η πέμπτη πιο ισχυρή γνωστή πρόσκρουση που έχει γίνει στην Γη, από όσο γνωρίζουμε. Η πρόσκρουση του μετεωρίτη σχημάτισε έναν κρατήρα περίπου 100 χλμ σε διάμετρο, το κέντρο του οποίου αποτελεί το σημερινό νησί. Έγινε ένα τεχνητό νησί όταν η δεξαμενή Manicouagan πλημμύρισε το 1970, συγχωνεύοντας ένα ζ ευγάρι λιμνών σε σχήμα ημισελήνου: τη λίμνη Mouchalagane στη δυτική πλευρά και τη λίμνη Manicouagan στη ανατολική πλευρά. [2]

Το φράγμα Daniel-Johnson του Hydro-Québec στον ποταμό Manicouagan, το οποίο δημιούργησε τη δεξαμενή Manicouagan είναι το μεγαλύτερο φράγμα πολλαπλών τόξων στον κόσμο.

Η δεξαμενή Manicouagan και το νησί René-Levasseur αποκαλούνται μερικές φορές το «μάτι του Κεμπέκ» .

Το νησί είναι επί του παρόντος αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής μάχης, καθώς το Innu First Nation of Betsiamites λαμβάνει νομικά μέτρα για να προστατεύσει τη γη του από την υλοτομία. Το Εφετείο του Κεμπέκ εξέδωσε απόφαση στις 28 Απριλίου 2006, επιτρέποντας στην Kruger Inc. να συνεχίσει τις υλοτομικές της δραστηριότητες.

Το νησί αποτελεί επίσης αντικείμενο περιβαλλοντικής/οικολογικής εκστρατείας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση του Κεμπέκ για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής που θα καλύπτει ολόκληρο το νησί. Η ομάδα SOS Levasseur [3] προέκυψε το 2003 εν μέρει από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι κύριες περιβαλλοντικές ομάδες στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικών διαβουλεύσεων. Όλες οι ομάδες συνέστησαν την πλήρη προστασία του νησιού René-Levasseur. Το νησί έχει προταθεί ως Καναδικό Εθνικό Πάρκο, οικολογικό απόθεμα, καταφύγιο βιοποικιλότητας και εξαιρετικός γεωλογικός χώρος. Φαίνεται ότι υπάρχει μια εξαιρετική συγκέντρωση βόρειων δασικών συστάδων παλαιάς ανάπτυξης στο νησί.

Η SOS Levasseur διεξάγει ερευνητικές αποστολές στο νησί από τον Ιανουάριο του 2005, ο στόχος τους είναι να αναγνωρίσουν παλαιές δασικές εκτάσεις και να εξασφαλίσουν την προστασία τους βάσει του νόμου για τα δάση του Κεμπέκ ως έκτακτα δασικά οικοσυστήματα (EFE).

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Πανίδας του Καναδά (MRNFQ), μαζί με την Kruger Inc. έχουν ήδη εντοπίσει 7 EFE που εκτείνονται σε περίπου 25 km 2 . Το SOS Levasseur υπέβαλε επιπλέον 7 ερωτηθέντα το καλοκαίρι του 2005 και αναμένεται να υποβληθούν πολλά περισσότερα από τις αποστολές του 2006 όπως και του 2007.

Το MRNFQ δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη τις επτά τοποθεσίες που προτείνει το SOS Levasseur.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Largest Lake Islands of the World». http://www.worldislandinfo.com/LAKEV1.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-01-01. 
  2. Québec (ministère de l’Environnement) (April 2003), «La réserve de biodiversité projetée de l'île René-Levasseur», Bureau d'audiences publiques sur l'environnement (Quebec City): 14, http://www.bape.gouv.qc.ca/sections/mandats/groulx-levasseur/documents/PR1B-Levasseur.pdf, ανακτήθηκε στις 2010-08-19 
  3. «SOS Levasseur». soslevasseur.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2014. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος των νησιών του Κεμπέκ