Νεόφυτος Ροδινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νεόφυτος Ροδινός ήταν Κύπριος λόγιος του 17ου αιώνα, προσηλυτιστής των ορθοδόξων Χριστιανών στον Παπισμό.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ποταμιού της Κύπρου.[1] Μαθήτευσε στον συμπολίτη του Λεόντιο Ευστράτιο και διδάχτηκε ρητορική από τον Ιάσονα Σωζόμενο. Πήγε στην Ρώμη και από εκεί στην Ισπανία όπου γράφτηκε τρόφιμος του Πανεπιστημίου της Σαλαμάγγας. Σπούδασε θεολογία ενώ δίδασκε Ελληνικά.

Αφού αποφοίτησε τον έστειλε ο Πάπας στην Πολωνία για προσηλυτσμό, και μετά στην Ελλάδα όπου και συνελήφθη, για κακή του τύχη, από τους Τούρκους που τον πούλησαν για δούλο. Επενέβη όμως η Ενετική δημοκρατία και απελευθερώθηκε. Επέστρεψε στην Ιταλία και διορίστηκε εφημέριος σε ελληνική εκκλησία της Νεάπολης. Εκεί παρέμεινε για πολλά χρόνια διδάσκοντας Θρησκευτικά και Ελληνικά στα σχολεία.

Πήγε και στην Χιμάρα, όπου για οκτώ ολόκληρα χρόνια πήγαινε σε όλα τα χωριά διδάσκοντας το ευαγγέλιο και προσηλυτίζοντας ακόμα και τους πιο απλούς ανθρώπους στον Παπισμό, υποφέροντας μύριες κακουχίες, στερήσεις και διωγμούς.

Απεβίωσε στην Ρώμη το 1669.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ποταμιού / Potamiou - Ιστορία». www.potamiou.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]