Νεφελώδης καιρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εντελώς νεφελώδης ουρανός στο Μέχαμν, Νορβηγία.

Συννεφιά ή νεφελώδης καιρός ή νεφοσκεπής ουρανός, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είναι η μετεωρολογική κατάσταση των σύννεφων που επισκιάζουν τουλάχιστον το 95% του ουρανού.[1] Ωστόσο, η συνολική νεφοκάλυψη δεν θα πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου λόγω αποκρύπτοντων φαινομένων κοντά στην επιφάνεια, όπως η ομίχλη.[2]

Η πλήρης συννεφιά, γραμμένη ως "OVC" (overcast) στη παρατήρηση METAR, αναφέρεται όταν η νέφωση που παρατηρείται ισούται με οκτώ όκτας (όγδοα) ή αλλιώς 8/8 στην κλίμακα νέφωσης (που κυμαίνεται από 0/8 έως 8/8).[3] Ένα συννεφιασμένος ουρανός μπορεί να είναι ρητά προσδιορισμένος ως λεπτός (ως επί το πλείστον διαφανής), αλλά κατά τα άλλα θεωρείται αδιαφανές, το οποίο πάντα αποτελεί ένα ανώτατο όριο στην αεροπορική μετεωρολογία.

Μερικές φορές τα σύννεφα μπορεί να είναι διαφορετικών χρωμάτων, όπως το άσπρο ή το μαύρο (αν και στην πράξη δεν μπορούν να είναι εντελώς μαύρα και ο όρος «μαύρα σύννεφα» χρησιμοποιείται διεθνώς με κάπως μεταφορική χροιά για τα πολύ σκοτεινά σύννεφα), αλλά ο συννεφιασμένος αναφέρεται συνήθως σε πιο σκούρο ουρανό.[4] Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η παρατήρηση των διακριτών συνόρων των σύννεφων να είναι αδύνατη ή ο ουρανός μπορεί να καλύπτεται από ένα μόνο είδος σύννεφου, όπως τα στρώματα και όλος ο ουρανός θα είναι ένα θαμπό λευκό.

Οι περίοδοι νεφελώδους καιρού μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Ο νεφελώδης καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα που πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Ο ίδιος καιρός, όταν παρατηρείται από πάνω, μπορεί να αναφέρεται ως υπόσκαψη (undercast).[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Aerodrome Weather Report» (PDF). World Meteorological Organization. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2016. CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
  2. «Overcast». American Meteorological Society. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2016. 
  3. World Meteorological Organization. «Overcast». Eumetcal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2016. 
  4. Oxford English Dictionary, 3rd ed. (website), s.v. “overcast," 2a and 2b. http://www.oed.com/view/Entry/134377#eid32922408 (Accessed September 7, 2016).
  5. «Undercast». American Meteorological Society. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2016.