Νεντέλιστσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νεντέλιστσε
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νεντέλιστσε
46°22′48″N 16°23′24″E
ΧώραΚροατία
Διοικητική υπαγωγήΖουπανία του Μετζίμουριε
Έκταση58,8 km²[1] και 15,2 km²[1]
Πληθυσμός11.017 (31  Αυγούστου 2021)[2]
Ταχ. κωδ.40305
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Νεντέλιστσε (ουγγρικά: Drávavásárhely‎, καϊκαβιανά: Nedelišče) είναι χωριό στην ζουπανία Μετσιμούριε της βόρειας Κροατίας και έδρα του δήμου Νεντέλιστσε, ο οποίος περιλαμβάνει άλλα 10 χωριά στο δυτικό μέρος της ζουπανία Μετσιμούριε.

Το Νεντέλιστσε είναι υποαστικό χωριό που βρίσκεται κοντά στο Τσάκοβετς, 3 χιλιόμετρα από το κέντρο του Τσάκοβετς. Παρόλο που δεν έχει οριστεί ως πόλη ή κωμόπολη, το Νεντέλιστσε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην ζουπανία του Μετσιμούριε σύμφωνα με την απογραφή του 2011, με πληθυσμό 4.320 κατοίκων την εποχή της απογραφής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νεντέλιστσε αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1226, μετά από δωρεά του ούγγρου βασιλιά Μπέλα Δ΄. Το όνομα του οικισμού προέρχεται από την ημέρα Κυριακή (κροατικά: nedjelja‎, τοπική καϊκαβιανή διάλεκτος: nedelja ή nedela), καθώς οι ντόπιοι λατρεύουν την Αγία Τριάδα όπου αφιερώνεται οι καθολική ενορία τους.

Στον Μεσαίωνα, η πόλη είχε μια περίφημη αγορά. Από το 1570 έως το 1586, το Νεντέλιστσε στέγαζε ένα από τα πρώτα τυπογραφεία της χώρας. Το πρώτο έγγραφο για την ίδρυση τοπικού σχολείου χρονολογείται από το 1660, όταν ο Μετσιμούριε κυβερνούταν από την οικογένεια Ζρίνσκι. Η τοπική εθελοντική πυροσβεστική σχηματίστηκε το 1908 και είναι η παλαιότερη στο δήμο.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νεντέλιστσε είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου. Ο δήμος αποτελείται από το Νεντέλιστσε και 10 γύρω οικισμούς, με συνολικό πληθυσμό 11.500 κατοίκων. Οι υπόλοιποι οικισμοί που αποτελούν το δήμο είναι οι Τσρέτσαν, Ντουνίκοβετς, Γκόρνι Χράστσαν, Γκόρνι Κούρσανετς, Ματσίνετς, Πάραγκ, Πρετέτινετς, Πούστσινε, Σλάκοβετς και Τρνόβετς. .

Ο κύριος διεθνής δρόμος που κινείται κατά μήκος του κέντρου του Νεντέλιστσε είναι μια σημαντική οδική σύνδεση μεταξύ της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Υπάρχουν δύο σιδηρόδρομοι που περνούν από το δήμο, ένας που συνδέει με το Τσάκοβετς και τη σλοβένικη πόλη Πτούι, καθώς και ένα άλλο που συνδέει τη πόλη με μεγαλύτερες κροατικές πόλεις όπως το Βάραζντιν και το Ζάγκρεμπ.

Το Νεντέλιστσε είναι γνωστό ως ο χώρος διεξαγωγής μερικών εορτών, όπως την μεγαλύτερη έκθεση επιχειρήσεων στην ζουπανία Μετσιμούργιε, τη MESAP (κροατικά: Međimurski sajam poduzetništva), η οποία λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο και συγκεντρώνει επιχειρήσεις απ'όλη τη χώρα.

Το τοπικό κέντρο αθλητισμού και γυμναστικής, το ΣΓΚ Ατόν, θεωρείται ως το πιο άρτια εξοπλισμένο κέντρο γυμναστικής στη βορειοδυτική Κροατία. Οι τοπικές ομάδες του χωριού είναι η ποδοσφαιρική ομάδα ΝΚ Νεντέλιστσε, η οποία αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία Κροατίας. Επίσης, αγωνίζεται και ο σύλλογος βόλεϊ ΟΚ Νεντέλιστσε, ο οποίος αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία βόλεϊ της Κροατίας.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]