Νεμπόισα Τσόβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεμπόισα Κόβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Ιουλίου 1958
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
ΣπουδέςFaculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
μηχανικός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας (2000–2004)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νεμπόισα Κόβιτς (σερβικά : Небојша Човић), γεννημένος στις 2 Ιουλίου 1958 στο Βελιγράδι, είναι Σέρβος πολιτικός πρώην δήμαρχος Βελιγραδίου και προσωρινός πρωθυπουργός της Σερβίας για λίγες ημέρες, πρώην επικεφαλής του κέντρου συντονισμού για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Γνωστός παράγοντας της Καλαθοσφαίρισης και πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα[1].

Αποφοίτησε από τη σχολή μηχανολόγων μηχανικών, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 2000. Εργάστηκε σε πολλές εταιρείες, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Α.Σ. «Πρόλετερ» και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "FMP Ζελέσνικ" του Βελιγραδίου.

Ως μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας το 1994 εξελέγη ο 66ος δήμαρχος του Βελιγραδίου έως το 1997[2]. Ήταν μέλος του Σερβικού κοινοβουλίου για δύο θητείες. Το 1997 ίδρυσε το κόμμα "Δημοκρατική εναλλακτική λύση" και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2000 έγινε μέλος του κοινοβουλίου. Το 2005 έγινε πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος[3].

Στην κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του κέντρου συντονισμού για τη Νότια Σερβία, και το κέντρο συντονισμού για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια[4].

Ο Νεμπόισα Κόβιτς έχει παρασημοφορηθεί με το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα Α΄ κατηγορίας[5]. Ήταν επίσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας .

Είναι παντρεμένος με την Βέσνα και έχουν δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Čović predsednik KK Crvena zvezda». -{www.yu-sport.com}-. 
  2. Nebojsa Covic, president of the Democratic Alternative and former mayor of Belgrade: Ms. Mira Markovic Annulled November 1996 Elections, EX-YU Press, November 21, 1998
  3. Politička scena bez Liberala Srbije, SDP-a i SLS-a (in Serbian)
  4. «Covic to stay at Kosovo Coordination Centre, B92, February 26, 2004». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2013. 
  5. «Glas Javnosti». Arhiva.glas-javnosti.rs. 19 Ιανουαρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nebojša Čović στο Wikimedia Commons