Νεκρομαντεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σκηνή από τη Βίβλο από το κάλυμμα του Sadducismus Triumphatus (1681) από τον Γιόζεφ Γκλάνβιλ.

Η νεκρομαντεία είναι μια μορφή μαγείας στην οποία εμπλέκεται η εσκεμμένη αναζήτηση ενός φαντάσματος (φάσματος) και η προσπάθεια επικοινωνίας με αυτό, (είτε μέσω της επίκλησης του πνεύματος ως φαντάσματος ή της χρησιμοποίησης του σώματός των νεκρών για τον σκοπό της μαντείας), με σκοπό τον πρόρρηση του μέλλοντος ή την ανακάλυψη κρυμμένης γνώσης. Ο όρος ενίοτε χρησιμοποιείται γενικότερα ως αναφορά στη μαύρη μαγεία.[1][2]

Η λέξη νεκρομαντεία προέρχεται από τις λέξεις νεκρός και μαντεία και φέρεται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηε από τον Ωριγένη κατά τον τρίτο αιώνα[3]. Ο κλασικός όρος ήταν νέκυια από την Οδύσσεια, στην οποία περιγράφεται ο Οδυσσέας να κατεβαίνει στον Άδη, νεκρομαντεία στον ελληνιστικό κόσμο και necromancy στο αγγλικό λεξικό του 17ου αιώνα, δάνεια της λατινικής μεταφοράς της σύνθετης ελληνικής λέξης[4]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «necromancy». Merriam-Webster's Collegiate Dictionary (11th έκδοση). Springfield, MA: Merriam-Webster. April 2008. http://www.merriam-webster.com/dictionary/necromancy. 
  2. «necromancy». Oxford Dictionary of English (3rd rev. έκδοση). Oxford, UK: Oxford University Press. August 2010. http://oxforddictionaries.com/definition/necromancy.  Αρχειοθετήθηκε 2012-05-17 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015. 
  3. «necromancy, n.». Oxford English Dictionary (OED) (3rd έκδοση). Oxford, UK: Oxford University Press. September 2003. http://oed.com/view/Entry/125700. 
  4. necyomancy, n., OED.

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]