Ναός του Χριστού (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′56.65″N 23°44′22.60″E / 37.9824028°N 23.7396111°E / 37.9824028; 23.7396111

Εκκλησία του Χριστού (Αθήνα)
Ο Ναός του Χριστού όπως φαίνεται από τον Λυκαβηττό.
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Αρχιτεκτονικήμοντέρνα αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′57″N 23°44′23″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα

Ο Ναός του Χριστού είναι τόπος λατρείας της Γερμανόφωνης Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Αθήνα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Κολωνάκι, στην οδό Σίνα 68, στους πρόποδες του Λυκαβηττού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιτρό στον Ναό του Χριστού, πάνω από το εκκλησιαστικό όργανο: Η Συμφωνία των Αγγέλων
Είσοδος στον Ναό του Χριστού
Βιτρό στον Ναό του Χριστού: Ο Παύλος στον Άρειο Πάγο

Ήδη από το 1687, τη χρονιά που τα βενετικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα από τους Οθωμανούς, μετατράπηκε ένα τζαμί της πόλης σε προσωρινή λουθηρανική εκκλησία για τους Γερμανούς μισθοφόρους του Κόμη φον Καίνιξμαρκ, που συμμετείχαν στο εκστρατευτικό σώμα των Βενετών.[1][2] Την προσωρινή αυτή εκκλησία εγκαινίασε ο στρατιωτικός ιερέας Λούτβικ Μπάιτμαν, ένας από τους έξι στρατιωτικούς ιερείς που συνόδευσαν τα στρατεύματα στην εκστρατεία τους στην Ελλάδα. Τρεις από αυτούς πέθαναν στη διάρκεια της εκστρατείας.

Από το 1837, μετά την έλευση της πιστής προτεστάντισσας Αμαλίας στην Ελλάδα ως βασίλισσας, συζύγου του καθολικού Όθωνα, προτεσταντικές λειτουργίες άρχισαν να τελούνται στο παρεκκλήσι των ανακτόρων, ώστε να μην προκαλείται το ορθόδοξο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων.[3] Οι λειτουργίες αυτές σταμάτησαν το 1913, όταν δεν υπήρχαν πια προτεστάντες μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στους πρόποδες του Λυκαβηττού είχε σχηματιστεί «γερμανική συνοικία»[4] από τα τέλη του 19ου αιώνα και στην ίδια περιοχή είχαν εγκατασταθεί γερμανικά οινομαγειρεία και η έδρα του γερμανικού συλλόγου «Φιλαδέλφεια» (που μετεξελίχθηκε μετά το 1945 ως το πρώτο ξένο Ινστιτούτο Γκαίτε). Στη δεκαετία του 1920, η προτεσταντική κοινότητα απέκτησε εκεί ένα οικόπεδο για να χτίσει μια εκκλησία και ένα κοινοτικό κέντρο. Λόγω οικονομικής στενότητας, η κατασκευή καθυστέρησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Στις 8 Αυγούστου 2004, η κυριακάτικη λειτουργία στον ναό του Χριστού μεταδόθηκε απευθείας από το ZDF.

Ο ναός συνδέεται με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας, από την οποία χρηματοδοτείται και ελέγχεται.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μονόχωρη εvκκλησία με το κωδωνοστάσιο χτίστηκε μεταξύ 1931 και 1934 από τον αρχιτέκτονα Καρλ Μπένσελ στον ρυθμό της Νέας Αντικειμενικότητας.[5] Σχεδόν όλος ο εξοπλισμός (άμβωνας, στασίδια, κηροπήγια, εξώστης εκκλησιαστικού οργάνου, πόρτες κ.λπ.) ακολουθούν πιστά τον ρυθμό Μπάουχαους μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Στο λιτό εσωτερικό κυριαρχεί ο μεγάλος ξύλινος σταυρός στο ιερό βήμα και, ακριβώς πίσω του, τα υαλογραφήματα του Βάλτερ φον Ρούκτεσελ καλύπτουν ολόκληρο τον ανατολικό τοίχο. Το εικονογραφικό πρόγραμμα απεικονίζει κεντρικές διδαχές του Ευαγγελίου και αφηγήσεις από την ιστορία της Θείας Οικονομίας, με μια εικόνα να παραπέμπει στο κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο της Αθήνας. Ο Ναός του Χριστού είναι, επομένως, ένα μάλλον σπάνιο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του Μπάουχαους, δηλ. της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής του κλασικού Μοντερνισμού.[6]

Το εκκλησιαστικό όργανο μάρκας Στάινμαγιερ με δύο πληκτρολόγια από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έχει διατηρήσει τον όψιμο ρομαντικό ήχο του και έχει ανακαινισθεί πλήρως.

Διαδικτυακοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κεφ. 16 ΑΘΗΝΑ: Η βενετσιάνικη παρένθεση». historyreport.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023. 
  2. Χατζηασλάνη, Κορνηλία. «Ο Μοροζίνι στην Αθήνα». Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023. 
  3. Tsakanika, Elissavet (9 Μαΐου 2022). «Die Briefe der Königin Amalie von Griechenland an ihren Vater in Oldenburg: monarchisches Ideal und griechische Realität». Online-Compendium der deutsch-griechischen Verflechtungen. 
  4. «Griechenland: Deutsche Gemeinde in Athen feiert 175-jähriges Bestehen - Gustav-Adolf-Werk e.V.». www.gustav-adolf-werk.de. Gustav-Adolf-Werk e.V., Diasporawerk der Evangelischen Kirche in Deutschland. 8 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Unsere Christuskirche». Evangelische Kirche deutscher Sprache in Griechenland (στα Γερμανικά). 17 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023. 
  6. Starz, Ingo (24 Φεβρουαρίου 2021). «Bauhaus im Schatten des Parthenon. Eine Ortsbegehung in Athen». kulturreisejournal.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023.