Ναός Αγίου Γεωργίου Ανθηδώνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναός Αγίου Γεωργίου Ανθηδώνος
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςεκκλησία
ΑρχιτεκτονικήΜονόχωρου τετράκογχου με τρούλο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°29′1″N 23°27′49″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαλκιδέων
ΤοποθεσίαΛουκίσια,Χαλκίδα
ΧώραΕλλάδα
Σχεδιασμός και κατασκευή

Ο βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου Ανθηδόνος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού Λουκίσια και η κατασκευή του χρονολογείται τον πρώιμο 12ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα ο ναός βρίσκεται έξω από το χωρίο Λουκίσια στους πρόποδες του κτυπά και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα. Το εκκλησάκι θεωρείται μέρος του χωριού και ανήκει στον νομό Ευβοίας, ενώ σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά κριτήρια εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Τη περίοδο 2006-2009 υπό την αιγίδα του Γ' κοινοτικού πλαισίου στήριξης πραγματοποιήθηκαν έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του ναού στην αρχική του μορφή. [1].


Η αρχιτεκτονική του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Γεώργιος Ανθηδόνος κατατάσσεται στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου τετράκογχου με τρούλο και χαρακτηρίζεται για τη συμμετρία αλλά και την εξαιρετική εκμετάλλευση του χώρου, καθώς στη πραγματικότητα αναφερόμαστε σε έναν μικρό διαστάσεων ναό. Το κτίσμα διαθέτει οκταγωνικό τρούλο που ανήκει στον αθηναϊκό τύπο αρχιτεκτονικής. Εσωτερικά περιλαμβάνει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13-14ο αιώνα, όπως επίσης και μια τοιχογραφία του Άγιου Γεωργίου μικρής έκτασης. Παράλληλα έχουν διατηρηθεί αποσπασματικά οι παραστάσεις της Σταύρωσης και της Υπαπαντής που συνοδεύονται από ξεχωριστές τοιχογραφίες αγίων σε χαμηλότερα επίπεδα. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι οι τελευταίες εργασίες <<έφεραν>> στο φως ένα τμήμα του δαπέδου του ναού το οποίο αποτελείται από αδρά λαξευμένους λίθους οι οποίοι ενώνονται με χώμα, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν περισσότερες ενδείξεις για την αρχική δόμηση του δαπέδου. [2].

Στις αρχές του 17ου αιώνα τοποθετήθηκαν δεξιά και αριστερά του τέμπλου αντίστοιχα, οι ολόσωμες τοιχογραφίες του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αναφέρεται ως <<Τροπαιοφόρος>>.


Η αναστήλωση του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο ναός είχε υποστεί φθορές από φυσικά αίτια, η αρχιτεκτονική του μορφή είχε μείνει σχεδόν αναλλοίωτη με εξαίρεση κάποιες μορφολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των μεταβυζαντινών ετών και τη δεκαετία του 1930. Η αποκατάσταση του ναού περιελάμβανε διάφορα έργα, όπως η ενίσχυση των στηριγμάτων με τη προσθήκη λίθων , η ολοκληρωτική ανακατασκευή κατεστραμμένων σημείων αλλά και η πλήρης αποκατάσταση της στέγης του κτίσματος. Τέλος το έργο ολοκληρώθηκε με εκτεταμένες εργασίες στον τρούλο αλλά και εργασίες συντήρησης στα λίθινα μέρη και στις τοιχογραφίες του ναού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]