Ναυτική Αμυντική Περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Ναυτική Αμυντική Περιοχή (ΝΑΠ) καλούταν παλαιότερα περιφέρεια θαλάσσιου χώρου και ακτών της ελληνικής επικράτειας με σαφή αμυντικό χαρακτήρα και οργάνωση. Τόσο ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος όσο και οι ακτές είχαν χωριστεί σε έξι αριθμούμενες Ναυτικές Αμυντικές Περιοχές. Η διάκριση αυτή έπαψε να υφίσταται αμέσως μετά τον Β' Π.Π. όπου αντ' αυτών ορίσθηκαν οι τρεις σύγχρονες Ναυτικές Διοικήσεις, η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα παρότι ο θεσμός των ΝΑΠ υπαγορεύτηκε από το Ν.Δ/γμα Περί Οργανώσεως της Ναυτικής Aμυνας της χώρας του 1926, η ουσιαστική προσπάθεια της συστηματικής οργάνωσης της παράκτιας άμυνας της Ελλάδος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1935, όταν και συνεστήθη η Ανωτέρα Διοίκηση της Παρακτίου Αμύνης στην οποία και υπάχθηκαν οι ακόλουθες έξι ΝΑΠ:

  1. Ναυτική Αμυντική Περιοχή - Ένα, (ΝΑΠ-1), με έδρα την Πάτρα όπου και κάλυπτε ακτές, λιμένες και νήσους του Ιονίου
  2. Ναυτική Αμυντική Περιοχή - Δύο, (ΝΑΠ-2), με έδρα τα Χανιά όπου και κάλυπτε ακτές και λιμένες της Κρήτης και παρακείμενες νήσους
  3. Ναυτική Αμυντική Περιοχή - Τρία, (ΝΑΠ-3), με έδρα τον Πειραιά όπου και κάλυπτε ακτές και λιμένες ανατολικής Πελοποννήσου και Κυκλάδες.
  4. Ναυτική Αμυντική Περιοχή - Τέσσερα (ΝΑΠ-4), με έδρα τη Χαλκίδα όπου και κάλυπτε ακτές και λιμένες Βόρειου και νότιου Ευβοϊκού.
  5. Ναυτική Αμυντική Περιοχή - Πέντε, (ΝΑΠ-5), με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου και κάλυπτε ακτές, λιμένες και νήσους του Βορείου Αιγαίου, και
  6. Ναυτική Αμυντική Περιοχή - Έξι, (ΝΑΠ-6). με έδρα τη Χίο όπου και κάλυπτε ακτές, λιμένες και νήσους του Ανατολικού Αιγαίου πλην της Δωδεκανήσου που τότε αποτελούσε ιταλική επικράτεια.