Ναυμαχία της Βάρνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναυμαχία της Βάρνα
μέρος του Α΄ Βαλκανικού πολέμου
Το ακρωτήριο Καλιάκρα
Χρονολογία21 Νοεμβρίου 1912
ΤόποςΑκρωτήριο Καλιάκρα, Βάρνα, Βουλγαρία, 43°19′N 28°29′E / 43.317°N 28.483°E / 43.317; 28.483
ΈκβασηΝίκη των Βουλγάρων
Αντιμαχόμενοι
Βασίλειο της Βουλγαρίας
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ηγετικά πρόσωπα
Κυβερνήτης Ντίμιταρ Ντόμπρεβ
Δυνάμεις
Απώλειες
1 τραυματίας
Καταστροφή μίας τορπιλακάτου
8 νεκροί, 30 τραυματίες
Καταστροφή καταδρομικού

Η ναυμαχία της Βάρνας - (βουλγ. Битка при Варна - τουρκ. Varna Deniz Muharebesi) - μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, μεταξύ του Βασιλείου της Βουλγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1912, λίγο έξω από το λιμάνι της βουλγαρικής πόλης Βάρνα, στην Μαύρη Θάλασσα.
Η ναυμαχία , γνωστή και ως Ναυμαχία της Καλιάκρα, από το όνομα του ακρωτηρίου της Βάρνας, έληξε με την εξουδετέρωση του οθωμανικού καταδρομικού Χαμιντιέ, και νίκη του βουλγάρικου στόλου.[1]

Κατά την διάρκεια των μαχών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Οθωμανικό Ναυτικό συμμετείχε στον πόλεμο, κυρίως ως μέσο αποκλεισμού των Βουλγάρων από τις θαλάσσιες διόδους. Με βάση αυτό το σχέδιο, το καταδρομικό «Χαμιντιέ», είχε από τις 15 Νοεμβρίου αποκόψει το λιμάνι της Βάρνας και μάλιστα είχε θέσει υπό πολιορκία και τις πόλεις της Βάρνας και του Μπαλτσίκ, ζητώντας την παράδοσή τους.
Στις 21 Νοεμβρίου όμως, στις 00:30 την νύχτα οι Βούλγαροι εξαπέλυσαν την αντεπίθεσή τους. Το «Χαμιντιέ» δέχτηκε επίθεση από τέσσερις τορπιλακάτους του βουλγαρικού στόλου: από τα πλοία Drazki (Θαρραλέα) Letyashti (Ιπτάμενη), Smeli (Γενναία) και Strogi (Αυστηρή).
Οι τορπίλες των πλοίων των τριών τορπιλακάτων αστόχησαν όλες, και μόνο αυτή της τορπιλακάτου Drazki (Θαρραλέα) ευστόχησε, χτυπώντας καίρια το καταδρομικό στην πρύμνη ανοίγοντάς του ρωγμή δέκα τετραγωνικών μέτρων περίπου.
Οι τορπίλες αν και δεν κατάφεραν να βυθίσουν το πολεμικό λόγω σωστής και γρήγορης επέμβασης του πληρώματος αλλά και λόγω νηνεμίας στη θάλασσα, τραυμάτισαν ωστόσο 30 ναύτες και σκότωσαν 8, ενώ οδήγησαν - το πολύτιμο για τους Οθωμανούς πλοίο - σε πολύμηνες επισκευές. Οι Οθωμανοί σταματούν τις επιχειρήσεις κατά μήκος της βουλγάρικης ακτογραμμής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018.