Νατιβισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νατιβισμός είναι μια πολιτική προώθησης ή προστασίας των συμφερόντων των ιθαγενών πολιτών ενός κράτους, έναντι αυτών των μεταναστών[1], σε συνδυασμό με μέτρα κατά της μετανάστευσης[2].

Σύμφωνα με τον Φλοριντιανό πολιτικό επιστήμονα Τζόελ Στίβεν Φέτζερ, η αντίθεση στη μετανάστευση εμφανίζεται συνήθως λόγω εθνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών ζητημάτων που προκύπτουν στις εκάστοτε χώρες. Το φαινόμενο έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Ευρώπη. Έτσι, ο νατιβισμός, αποτελεί έναν γενικό όρο για τους ενάντιους στην μετανάστευση που βασίζεται στους φόβους ότι οι μετανάστες θα αλλοιώσουν την υπάρχουσα εθνική κληρονομιά[3]. Υπό ορισμένες συνθήκες, όπου οι μετανάστες τείνουν να ξεπεράσουν τους ιθαγενείς κατοίκους[4], τα νατιβιστικά κινήματα επιδιώκουν την προστασία της εθνικής ταυτότητος της χώρας τους .

Γενικώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελβετός ακαδημαϊκός Χάνς-Τζεόρτζ Μπετζ εξετάζει τρεις πτυχές του νατιβισμού: την οικονομική, την προνοιακή και την συμβολική. Ο οικονομικός νατιβισμός κηρύττει ότι οι καλές θέσεις εργασίας πρέπει να προορίζονται για γηγενείς πολίτες. Ο νατιβισμός της πρόνοιας επιμένει ότι οι γηγενείς πολίτες πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην πρόσβαση σε κρατικά επιδόματα. Ο συμβολικός νατιβισμός καλεί την κοινωνία και την κυβέρνηση να υπερασπιστούν και να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του έθνους. Ο Μπετζ υποστηρίζει ότι τα οικονομικά και τα προνοιακά ζητήματα ήταν ιστορικά κυρίαρχα, αλλά ότι από τη δεκαετία του 1990 ο συμβολικός νατιβισμός έχει γίνει το επίκεντρο του ριζοσπαστικού δεξιού λαϊκιστικού κινήματος[5][6].

Επιχειρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οπαδοί του νατιβισμού συνήθως παραθέτουν τα εξής επιχειρήματα για την υποστήριξη στα μέτρα αυτά:[7]

  • Οικονομικά
    • Ανεργία: Οι μετανάστες αποκτούν θέσεις εργασίας που διαφορετικά θα ήταν διαθέσιμες στους ντόπιους πολίτες, περιορίζοντας την απασχόληση των γηγενών. Δημιουργούν επίσης πλεόνασμα εργασίας που μειώνει τους μισθούς.
    • Κρατικές δαπάνες: Οι μετανάστες δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους για να καλύψουν το κόστος των υπηρεσιών που απαιτούν.[8]
    • Πρόνοια: Οι μετανάστες απαιτούν μεγάλη χρήση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.
    • Στέγαση: Οι μετανάστες μειώνουν τις κενές θέσεις, προκαλώντας αυξήσεις ενοικίων.
  • Πολιτιστικά
    • Γλώσσα: Οι μετανάστες απομονώνονται στις κοινότητες τους και αρνούνται να μάθουν την τοπική γλώσσα.
    • Πολιτισμός: Οι μετανάστες θα είναι φτάσουν σε σημείο να είναι περισσότεροι από τον ντόπιο πληθυσμό και θα αντικαταστήσουν τον πολιτισμό της εκάστοτε κοινωνίας με τον δικό τους.
    • Ασφάλεια: Οι μετανάστες είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα από τον ντόπιο πληθυσμό.[9]
    • Πατριωτισμός: Οι μετανάστες βλάπτουν την αίσθηση της κοινότητας ενός έθνους με βάση την εθνικότητα και την εθνικότητα.
  • Περιβαλλοντικά
    • Περιβάλλον: Οι μετανάστες αυξάνουν την κατανάλωση περιορισμένων πόρων.
    • Υπερπληθυσμός: Η μετανάστευση συμβάλλει στον υπερπληθυσμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «the definition of nativism». Dictionary.com. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  2. Max J. Castro (2004). «The Rise and Fall of the New Nativism: Economic Forces, Ethnic Politics and US Immigration Policy». Στο: Han Entzinger· Marco Martiniello· Catherine Wihtol de Wenden. Migration between states and Markets. Research in migration and ethnic relations series. Ashgate. σελίδες 19–27. ISBN 978-0-7546-4231-2. 
  3. Fetzer, Joel S. (January 2000), Economic self-interest or cultural marginality? Immigration restrictionist sentiment and nativist political movements in France, Germany and the USA, 26, σελ. 5–23 
  4. D. Groenfeldt, "The future of indigenous values: cultural relativism in the face of economic development," Futures Volume 35, Issue 9, November 2003, pp. 917–29
  5. Hans-Georg Betz, "Facets of nativism: a heuristic exploration" Patterns of Prejudice (2019) 53#2 pp 111-135.
  6. Hans-Georg Betz, Radical Right-Wing Populism in Western Europe (1994).
  7. Anbinder, (2006); Barkan, (2003); Betz, (2007); Higham, (1955); Lucassen, (2005); Palmer, (1992); and Schrag, (2010)
  8. «"Μετανάστευση και το κράτος πρόνοιας στον Καναδά", Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 14 Ιουνίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 14 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2023. 
  9. Ritter, Luke (2021), Έγκλημα, φτώχεια και οικονομική προέλευση των πολιτικών Nativism, Political Nativism in the Antebellum West, Fordham University Press, σελ. 105–147, doi:10.2307/j.ctv119907b.8, https://www.jstor.org/stable/j.ctv119907b.8, ανακτήθηκε στις 2022-02-13