Νατάλια Παρτίκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νατάλια Παρτίκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Ιουλίου 1989
Γκντανσκ
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Ύψος173 cm Edit this on Wikidata
Βάρος64 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης[1]
para table tennis player
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας[2]
Διοικητής του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας[3]
Αξιωματικός του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας[3]
Ιστότοπος
nataliapartyka.pl
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νατάλια Ντορότα Παρτίκα (πολωνικά: Natalia Dorota Partyka) (γενν. 27 Ιουλίου 1989) είναι Πολωνή αθλήτρια της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Γεννήθηκε χωρίς δεξί χέρι και αντιβράχιο και συμμετέχει σε αγώνες για αρτιμελείς αθλητές,[4] καθώς και σε αγώνες αθλητών με αναπηρία. Η Παρτίκα έφτασε στη Φάση των 32 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Νεότερα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παρτίκα άρχισε να παίζει επιτραπέζια αντισφαίριση σε ηλικία ενός έως επτά ετών. Κέρδισε το πρώτο της διεθνές μετάλλιο επιτραπέζιας αντισφαίρισης το 1999 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ. Σε ηλικία 11 ετών, όταν συμμετείχε στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, έγινε η νεότερη Παραολυμπιονίκης στον κόσμο. Το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο απλό και το αργυρό στο ομαδικό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επίσης, το 2004, κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δοκίμων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, το οποίο ήταν ανοιχτό σε αρτιμελείς αθλητές. Το 2006, η Παρτίκα κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραολυμπιακών, ένα χρυσό και δύο αργυρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής για άτομα με ειδικές ανάγκες και ένα αργυρό στο ομαδικό αγώνισμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων. Κέρδισε επίσης δύο αργυρά μετάλλια και ένα χάλκινο στην έκδοση του 2007 αυτής της διοργάνωσης. Επίσης το 2007, η Παρτίκα κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Παραολυμπιακό Πρωτάθλημα και ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων Εφήβων.

Επίδοση σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παρτίκα αγωνίστηκε για την Πολωνία τόσο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 όσο και στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο - μια από τις δύο μόνο αθλήτριες που το έκαναν, με την άλλη να ήταν η Νάταλι ντου Τόιτ στην κολύμβηση. Ήταν οι τρίτοι της Παραολυμπιακοί Αγώνες και οι πρώτοι της Ολυμπιακοί Αγώνες. Αγωνιζόμενη στην κατηγορία 10 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κέρδισε το χρυσό με 3-0 σετ.[5]

Το 2008, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μονό και το αργυρό στο ομαδικό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, επαναλαμβάνοντας το αποτέλεσμά της στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας.

Η Παρτίκα (κέντρο) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016

Αγωνίστηκε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίστηκε στο ατομικό γυναικών.[6] Στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 η Παρτίκα νίκησε την Κινέζα Κιάνγκ Γιανγκ με 3–2 στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε χρυσή Παραολυμπιονίκης. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 κέρδισε το χάλκινο στην ομαδική κατηγορία γυναικών με 6–10, αφού νίκησε τη Γαλλία με 3–2.

Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 συμμετείχε στο ομαδικό αγώνισμα γυναικών και αργότερα κέρδισε το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.[7][8]

Βραβεία και αναγνωρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τα αθλητικά της επιτεύγματα, η Παρτίκα έλαβε τα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 107177. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. Ανακτήθηκε στις 7  Ιανουαρίου 2022.
  3. 3,0 3,1 Ανακτήθηκε στις 8  Ιανουαρίου 2022.
  4. PARTYKA Natalia (POL) Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
  5. Natalia Partyka: Pole apart China Daily, 11 Σεπτεμβρίου 2008.
  6. "The disabled Olympians ... not Paralympians" BBC Blogs, 2 August 2012.
  7. Natalia Partyka Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, Ανακτήθηεκ στις 26 Ιουλίου 2021.
  8. Natalia Partyka Olympics, Ανακτήθηεκ στις 26 Ιουλίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]