Ναξιακά Χρονικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ναξιακά Χρονικά
Naxiaka Xronika title.jpg
Ναξιακά Χρονικά, ανεξάρτητος πολιτική, οικονομική, φιλολογική και ειδησεογραφική εφημερίς - όργανον του Ναξιακού Λαού
Τύποςεφημερίδα
ΕκδότηςΝικηφόρος Μανδηλαράς
Ίδρυση1960
ΓλώσσαΕλληνικά
Διακοπή έκδοσης1964

Τα Ναξιακά Χρονικά ήταν πολιτική και φιλολογική μηνιαία εφημερίδα που εκδιδόταν στην Αθήνα από το 1960 μέχρι το 1964. Εκδότης της εφημερίδας αυτής ήταν ο αγωνιστής της Δημοκρατίας Νικηφόρος Μανδηλαράς. Η κυκλοφορία της κάλυπτε την Αθήνα, τον Πειραιά, τις Κυκλάδες και κυρίως την Νάξο. Εκτός από τα διάφορα πολιτικά άρθρα, στην ύλη της περιλαμβάνονταν ειδήσεις της Νάξου και ευρύτερα των Κυκλάδων καθώς και άρθρα που αναφέρονταν στην ιστορία αυτών.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε από τον Ιανουάριο του 1960 μέχρι τον Οκτώβριο του 1961 και από τον Οκτώβριο του 1963 μέχρι τον Αύγουστο του 1964 και χαρακτηρίστηκε «ως το σημαντικότερο μέσον έκφρασης τού «συγκρουσιακού κύκλου» της δεκαετίας του 1960 στα πολιτικά δεδομένα της Νάξου», λόγω της προώθησης ιδεών πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής και του διεκδικητικού τρόπου έκφρασης[1].

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα άρθρα που παρουσίαζε την προσωπική εκτίμηση του εκδότη ήταν και το αναφερόμενο στη σύνδεση της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ του 20ου φύλου (Ιούλιος 1961)

υπεγράφη η συμφωνία εντάξεως της χώρας μας εις την Κοινή Αγορά… Η Ελλάς εις τα στόματα των θηρίων… Δια της συμφωνίας αυτής η χώρα μας οδηγείται εις πλήρη οικονομική καταστροφή… Η κοινή αγορά ξεμασκαρεύεται, αποδεικνύεται ένα παράρτημα του γνωστού μας ΝΑΤΟ… θέλει να αγκαλιάσει όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, να τις δηλητηριάσει με το χρυσωμένο χάπι της κοινής αγοράς, να τις σέρνει πτώματα πίσω από το σιδερόφρακτο άρμα του ΝΑΤΟ. Έτσι εξηγείται γιατί η υποταγή μας στην κοινή αγορά επετελέσθη υπό τις ευλογίες της Ουάσιγκτον… Ας κάνει ο λαός το δικό του καθήκον. Στο χέρι του είναι να ξεσκίσει τη συμφωνία αυτή.

Μετά το 1964, έγινε νέα έκδοση της εφημερίδας από τον Μανδηλαρά το Σεπτέμβριο του 1966, με τίτλο Κυκλαδικά Χρονικά, αλλά κυκλοφόρησε μόνο ένα φύλλο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μ. Γ. Σέργης, «Ναξιακός Τύπος, 1890-2005: σύντομη περιοδολόγηση», στον τόμο Μ. Σέργης, Στ. Ψαρράς (επιμ.), Νάξος. Αρμενίζοντας στο χρόνο, Δήμος Νάξου, Αθήνα 2006, σελ. 567.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αγροτοαστικό δίπολο κλπ Αρχειοθετήθηκε 2014-09-08 στο Wayback Machine., Μανόλης Γ. Σέργης, σελ. 396