Ναβονάσσαρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναβονάσσαρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας π.Χ.
Βαβυλώνα
Θάνατος733 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας

Ο Ναβονάσσαρος (απόδοση στα ελληνικά του ονόματος Ναμπού-νασίρ) ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας από το 747 π.Χ. έως το 732 π.Χ.. Το όνομά του σημαίνει «ο θεός Ναμπού είναι προστάτης». Ο Ναβονάσσαρος ξεκίνησε μία νέα εποχή για την ιστορία της Βαβυλώνας, που την χαρακτηρίζει η συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Τόσο τα Βαβυλωνιακά χρονικά όσο και ο Πτολεμαικός κανόνας ξεκινούν με την άνοδό του στον θρόνο. Ήταν σύγχρονος των Ασσύριων βασιλέων Ασούρ Νιραρί Ε΄ και Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄. Δεν είναι γνωστό τίποτα συγκεκριμένο για την καταγωγή του εκτός του ότι οι προκάτοχοι του στην 5η βασιλική δυναστεία της Βαβυλώνας ήταν Χαλδαίοι, όπως γράφει ο ίδιος στα χρονικά του διαδέχθηκε τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβού σουμά ισκούν πιθανότατα ήταν γιος του αλλά δεν το διευκρινίζει.

Πρόοδοι στην αστρονομία και τις επιστήμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμόρφωσε το Βαβυλωνιακό ημερολόγιο εισάγοντας με εμβόλιμους μήνες την 18ετή χρονική περίοδο ή τον 223μηνο κύκλο του Σάρου, ο οποίος εξελίχθηκε στον γνωστό σημερινό ζωδιακό κύκλο βάση των παρατηρήσεων των άστρων. Σύμφωνα με τον ιστορικό Βήρωσο, κατέστρεψε τις παρατηρήσεις των προγενεστέρων του για να εμφανίσει τον εαυτό του ως τον εφευρέτη της αστρονομίας στην Βαβυλώνα, η οποία ήταν στην πραγματικότητα έργο των προκατόχων του της 5ης Χαλδαίας δυναστεία. Η καταγραφή των αστρονομικών φαινομένων ξεκίνησε από τον Ναβονάσσαρο με την εκπληκτική έκλειψη σελήνης (746 π.χ.) με έναν εκπληκτικό συνδυασμό της σελήνης και των πλανητών ο οποίος του έδωσε την έμπνευση να καταγράψει τα αστρονομικά φαινόμενα. Θεωρείται ιδρυτής της παγκόσμιας και της σύγχρονης αστρολογίας. 23 πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στα ανάκτορα της Βαβυλώνας περιγράφουν την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που σημείωσε η Βαβυλώνα στην εποχή του, την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του εμπορίου. Σε ανασκαφές (1973) βρέθηκε η αλληλογραφία του με τον κυβερνήτη της Νιππούρ. Την εποχή του ο φιλόδοξος βασιλιάς της Ασσυρίας Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄ άρχισε να καταλεηλατεί περιοχές της Βαβυλώνας. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ίσως ο Ναβονάσσαρος έγινε υποτελής του Ασσύριου βασιλιά. Το βέβαιο είναι την πόλη κατέλαβε ο ίδιος ο Τιγκλάθ Πιλεσέρ, αφού εκμεταλλεύτηκε τις εσωτερικές διαμάχες των Βαβυλωνίων, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ναμπού-νασίρ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. W. Hallo (1984/85). "The Concept of Eras from Nabonassar to Seleucus". The Journal of the Ancient Near Eastern Society (16/17): 149.
  • J. A. Brinkman (2001). "Nabonassar". In Erich Ebeling, Bruno Meissner, Dietz Otto Edzard. Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archaologie: Nab – Nuzi. Walter De Gruyter Inc. pp. 5–6.
  • J. A. Brinkman (1990). "The Babylonian Chronicle revisited". In T. Abusch, J. Huehnergard, P. Steinkeller. Lingering over words. Studies in ancient Near Eastern literature in honor of William L. Moran. Atlanta. pp. 75, 95
Προκάτοχος:
Ναβού-σουμά-ισκούν
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
748733
Διάδοχος:
Ναβού ναδίρ ζερί