Ναβονάσσαρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ναβονάσσαρος
Γέννηση 8ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 733 π.Χ.
Αξίωμα Βασιλιάς της Βαβυλώνας

Ο Ναβονάσσαρος ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας από το 747 π.Χ. έως το 732 π.Χ.. Το όνομά του σημαίνει "ο θεός Ναβού είναι προστάτης". Ο Ναβονάσσαρος ξεκίνησε μία νέα εποχή για την ιστορία της Βαβυλώνας, που την χαρακτηρίζει η συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Τόσο τα Βαβυλωνιακά χρονικά όσο και ο Πτολεμαικός κανόνας ξεκινούν με την άνοδό του στον θρόνο. Ήταν σύγχρονος των Ασσύριων βασιλέων Ασούρ Νιραρί Ε΄ και Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄. Δεν είναι γνωστό τίποτα συγκεκριμένο για την καταγωγή του εκτός του ότι οι προκάτοχοι του στην 5η βασιλική δυναστεία της Βαβυλώνας ήταν Χαλδαίοι, όπως γράφει ο ίδιος στα χρονικά του διαδέχθηκε τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβού σουμά ισκούν πιθανότατα ήταν γιος του αλλά δεν το διευκρινίζει.

Πρόοδοι στην αστρονομία και τις επιστήμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμόρφωσε το Βαβυλωνιακό ημερολόγιο εισάγοντας με εμβόλιμους μήνες την 18ετή χρονική περίοδο ή τον 223μηνο κύκλο Σάρος ο οποίος εξελίχθηκε στον γνωστό σημερινό ζωδιακό κύκλο βάση των παρατηρήσεων των άστρων σύμφωνα με τον ιστορικό Βερωσσό κατέστρεψε τις παρατηρήσεις των προγενεστέρων του για να εμφανίσει τον εαυτό του σαν τον εφευρέτη της αστρονομίας στην Βαβυλώνα, στην πραγματικότητα ήταν έργο των προκατόχων του της 5ης Χαλδαίας δυναστείας στην Βαβυλώνα. Η καταγραφή των αστρονομικών φαινομένων ξεκίνησε από τον Ναβονάσσαρο με την εκπληκτική έκλειψη σελήνης (746 π.χ.) με έναν εκπληκτικό συνδυασμό της σελήνης και των πλανητών ο οποίος του έδωσε την έμπνευση να καταγράψει τα αστρονομικά φαινόμενα θεωρείται ο ιδρυτής της παγκόσμιας και της σύγχρονης αστρολογίας. 23 πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στα ανάκτορα της Βαβυλώνας περιγράφουν την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που σημείωσε η Βαβυλώνα την εποχή του, την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του εμπορίου, σε ανασκαφές (1973) βρέθηκε η αλληλογραφία του με τον κυβερνήτη της Νιππούρ. Την εποχή του ο φιλόδοξος βασιλιάς της Ασσυρίας Τιγκλάθ Πιλεσέρ Γ΄ άρχισε να λεηλατεί έντονα περιοχές της Βαβυλώνας, κάποιες πηγές λένε ότι ίσως ο Ναβονάσσαρος να έγινε υποτελής του το σίγουρο είναι οτι θα καταλάβει ο ίδιος Ασσύριος βασιλιάς την πόλη αφού εκμεταλλεύτηκε τις εσωτερικές διαμάχες τρία χρόνια μετά τον θάνατο του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. W. Hallo (1984/85). "The Concept of Eras from Nabonassar to Seleucus". The Journal of the Ancient Near Eastern Society (16/17): 149.
  • J. A. Brinkman (2001). "Nabonassar". In Erich Ebeling, Bruno Meissner, Dietz Otto Edzard. Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archaologie: Nab – Nuzi. Walter De Gruyter Inc. pp. 5–6.
  • J. A. Brinkman (1990). "The Babylonian Chronicle revisited". In T. Abusch, J. Huehnergard, P. Steinkeller. Lingering over words. Studies in ancient Near Eastern literature in honor of William L. Moran. Atlanta. pp. 75, 95
Προκάτοχος:
Ναβού-σουμά-ισκούν
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
748733
Διάδοχος:
Ναβού ναδίρ ζερί