Νίκος Ντούγιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νίκος Ντούγιας είναι πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, συγγραφέας και επιχειρηματίας .

Παιδική Ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Ντούγιας γεννήθηκε στην Κολονία (Γερμανίας) από Έλληνες γονείς. Μεγάλωσε στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων όπου είχε την πρώτη του επαφή με την πορτοκαλί μπάλα. Σύντομα έδειξε ιδιαίτερη αγάπη και έφεση στο Μπάσκετ όπου τον οδήγησε σε κλίση στην Εθνική παίδων, Εφήβων.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία 17 ετών ταξιδεύει στην Αμερική (Ντάλας ΤΧ) με υποτροφία για να σπουδάσει και να παίξει Μπάσκετ παράλληλα (Cedar Valley College), όπου το 2001 κερδίζει το κολεγιακό πρωτάθλημα ( Πρώτος Έλληνας που καταφέρνει κάτι τέτοιο).

Τον επόμενο χρόνο αφήνει την Αμερική για χάρη της Ρωσικής Ούραλ Γκρέιτ. Το Σεπτέμβριο του 2002 υπογράφει συμβόλαιο με την Τουρκική ομάδα της Σμύρνης Γκιόζτεπε (που αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Τουρκίας) γίνοντας παράλληλα ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε ποτέ σε επαγγελματικό πρωτάθλημα της Τουρκίας.

Άλλες χώρες που αγωνίστηκε είναι η Ισπανία, Γερμανία, Ιρλανδία.

Το επόμενο βήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας, ξεκίνησε στην πόλη καταγωγής του (Ιωάννινα) την πρώτη ιδιωτική σχολή Καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα καταφέρνοντας σε μερικά χρόνια να γίνει από τις κορυφαίες ακαδημίες της πόλης περνώντας από αυτήν εκατοντάδες παιδιά. Το 2014 δημιούργησε το NTOYGIAS BASKETBALL CAMP ένα από καλύτερα καμπ της Ελλάδος όπου οι καλεσμένοι ήταν καταξιωμένοι Αμερικανοί προπονητές που έχουν δουλέψει με παίκτες του ΝΒΑ και του NCAA. Παράλληλα το 2018 ανοίγει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στα Ιωάννινα ( Το Σπιτάκι του Γίγαντα) προσφέροντας άριστες υπηρεσίες στα παιδιά της πόλης.

Συγγραφέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2021 ξεκινάει την Συγγραφική του καριέρα εκδίδοντας από τις εκδόσεις υδροπλάνο το παραμύθι για παιδιά " Η ομορφιά της Ψυχής ενός Γίγαντα" όπου οι κριτικές είναι εξαιρετικές.