Νίκος Μαρίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νίκος Μαρίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1958
Θάνατος21  Νοεμβρίου 2008
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλαθοσφαιριστής

Ο Νίκος Μαρίνος (1958-2008) ήταν Έλληνας αθλητής της καλαθοσφαίρισης και στη συνέχεια προπονητής. Ως προπονητής κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Ελλάδος γυναικών κι ένα Κύπελλο Ελλάδος γυναικών.

Αθλητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Μαρίνος γεννήθηκε το 1958 και υπήρξε γέννημα θρέμμα της Νέας Σμύρνης. Ξεκίνησε το μπάσκετ στον Πανιώνιο τη δεκαετία 1970-80 στα χρόνια του Ανδρέα Βαρίκα. Στο σύλλογο αγωνίστηκε ως το 1979 και στη συνέχεια μεταπήδησε στον Α.Ο. Δάφνης, με τον οποίο αγωνίστηκε στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας και ανέβηκε ως την Α2 εθνική. Έπαιξε μπάσκετ ως το 1987.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με την αγωνιστική του δραστηριότητα ασχολήθηκε και με την προπονητική από την ηλικία των 22 ετών. Εργάστηκε σε πολλά σωματεία της Αττικής, ανδρικά και γυναικεία και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές του αθλήματος[εκκρεμεί παραπομπή]. Ξεκίνησε από την ομάδα της Δάφνης, την διετία 1981-1983, και στη συνέχεια εργάστηκε στις ομάδες: Κρόνος Αγίου Δημητρίου, Ιωνικός Νικαίας, Αθηναϊκός Α.Σ., Προοδευτική, ΑΕ Καλλιθέας-Τζιτζιφιές, Α.Σ. Σούρμενα, Θρίαμβος Αθηνών, Παναθηναϊκός και Πανιώνιος.

Πρωταθλητής Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα Ελλάδος στην καριέρα του ως προπονητής της γυναικείας ομάδας του ΠΑΟ. Νωρίτερα, το 1998 είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος με τη γυναικεία ομάδα του Θρίαμβου, την οποία είχε οδηγήσει στον τελικό και το 1999.

Στη συνέχεια ανέλαβε τη γυναικεία ομάδα του Πανιώνιου. Το 2006 ανέβασε την ομάδα από την Α2 κατηγορία και την αμέσως επόμενη περίοδο 2006-07 κατέκτησε μαζί της το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που ήταν το πρώτο και το μοναδικό ως σήμερα πανελλήνιο πρωτάθλημα του ιστορικού συλλόγου σε ομαδικό άθλημα.

Στην Κύμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε δικές του ενέργειες οφείλεται η ανάπτυξη του αθλήματος του μπάσκετ στην Κύμη της Εύβοιας, που ήταν η γενέτειρα πόλη του πατέρα του και τη θεωρούσε και δική του πατρίδα, αφού εκεί περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε τοπικός σύλλογος μπάσκετ και διοργανώθηκαν θερινά τουρνουά, στα οποία είχε αγωνιστεί και ο ίδιος. Για να τιμήσει την προσφορά του, το 2009 ο Δήμος της πόλης έδωσε στο γυμναστήριο της Κύμης την ονομασία: Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Μαρίνος.

Σπουδές – Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε σπουδάσει οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήταν και το επάγγελμά του. Γνώριζε τρεις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Από το 2002 αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 2008.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αθλητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι-Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουρνουά «Νίκος Μαρίνος»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφίσα του τουρνουά Ν. Μαρίνος 2011.

Από το 2010 για να τιμήσει τη μνήμη του Ν. Μαρίνου, του προπονητή με τον οποίο κατέκτησε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο σε ομαδικό σπορ, ο Πανιώνιος Γ.Σ. διοργανώνει τουρνουά γυναικείου μπάσκετ που φέρει το όνομά του, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Σμύρνης (Αρτάκης).

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1ο Τουρνουά «Νίκος Μαρίνος» διεξήχθη στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2010, σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Σμύρνης. Συμμετείχαν άλλες τρεις γυναικείες ομάδες, στις οποίες ο Μαρίνος θήτευσε ως προπονητής: Παναθηναϊκός, Θρίαμβος Νέου Κόσμου και Αστέρας Εξαρχείων. Τα αποτελέσματα:

2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτρη Μιχαηλίδη, “Νίκος Μαρίνος. Λες και ήταν χθες”, εφ. Πανιώνιος Κόσμος 43 (21-11-2009), σελ. 7.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]