Νίκος Λογοθέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Λογοθέτης
Γέννηση1950
Κωνσταντινούπολη
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΒραβεύσειςGolden Brain Award (1999), Neuronal Plasticity Prize (2007), W. Alden Spencer Award (2008) και Louis-Jeantet Prize for Medicine (2003)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςcognitive neuroscience of visual object recognition
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου, νευροεπιστήμονας και νευροβιολόγος

Ο Νίκος Λογοθέτης είναι Έλληνας βιολόγος και νευροεπιστήμων, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1950. Είναι διευθυντής του τμήματος «Φυσιολογίας των Γνωσιακών Διαδικασιών» στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck, που βρίσκεται στην πόλη Τύμπιγκεν της Γερμανίας.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έλαβε το διδακτορικό του στην ανθρώπινη νευροβιολογία από το Ludwig-Maximilians University του Μονάχου. Εργάστηκε στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωσιακών Επιστημών του M.I.T. και Baylor College of Medicine. Από το 1997 εργάζεται στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck και σήμερα είναι διευθυντής του Τμήματος Φυσιολογίας των Γνωστικών Διαδικασιών.

Η δουλειά του αφορά ένα μεγάλο εύρος νευροεπιστημονικών ζητημάτων, και είναι κυρίως γνωστός για της μελέτες που αφορούν τη σχέση του σήματος BOLD της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού με τα τοπικά πεδία που καταγράφονται κοντά σε νευρωνες (Local Field Potentials, LFPs). Το 2003 παρέλαβε το βραβείο Βιοϊατρικής Louis-Jeantet (Λουί-Ζαντέ).

Ο Νίκος Λογοθέτης ήταν επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού ροκ συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού, όπου έπαιζε πλήκτρα[1].

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Λογοθέτη, για την κατανόηση ενός συστήματος είναι απαραίτητη η περιγραφή του σε όλα τα επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η ενδοφλοιώδης καταγραφή κυττάρων καθώς και μοντελοποίηση και απεικόνιση διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα στο τμήμα του. Εκτός από την λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, χρησιμοποιεί επίσης την «in vivo» φασματοσκοπία και η ομάδα εργασίας του ερευνά έξυπνους παράγοντες αντίθεσης (SCA) προκειμένου να καταστήσει την λειτουργική απεικόνιση χρήσιμη για επιδράσεις εκτός από αιμοδυναμική απόκριση.

Ο Λογοθέτης έχει κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, όπως η ανακάλυψη ότι η εξαρτώμενη από το επίπεδο οξυγόνου του αίματος (BOLD) απόκριση συνδέεται με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε νευρωνικό επίπεδο. Αυτά τα ευρήματα είναι απαραίτητα για τη σωστή ερμηνεία των μετρήσεων με λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Νίκος Λογοθέτης: εξερευνητής της σκέψης». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2018.