Νίκος Λογοθέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νίκος Λογοθέτης
Γέννηση 1950
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα Ελλάδα
Βραβεύσεις Golden Brain Award (1999), Neuronal Plasticity Prize (2007) και W. Alden Spencer Award (2008)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα διδάσκων πανεπιστημίου και νευροεπιστήμονας

Ο Νίκος Λογοθέτης είναι Έλληνας βιολόγος και νευροεπιστήμων, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1950. Είναι διευθυντής του τμήματος «Φυσιολογίας των Γνωσιακών Διαδικασιών» στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck, που βρίσκεται στην πόλη Τύμπιγκεν της Γερμανίας.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έλαβε το διδακτορικό του στην ανθρώπινη νευροβιολογία από το Ludwig-Maximilians University του Μονάχου. Εργάστηκε στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωσιακών Επιστημών του M.I.T. και Baylor College of Medicine. Από το 1997 εργάζεται στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck και σήμερα είναι διευθυντής του Τμήματος Φυσιολογίας των Γνωστικών Διαδικασιών.

Η δουλειά του αφορά ένα μεγάλο εύρος νευροεπιστημονικών ζητημάτων, και είναι κυρίως γνωστός για της μελέτες που αφορούν τη σχέση του σήματος BOLD της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού με τα τοπικά πεδία που καταγράφονται κοντά σε νευρωνες (Local Field Potentials, LFPs). Το 2003 παρέλαβε το βραβείο Βιοϊατρικής Louis-Jeantet (Λουί-Ζαντέ).