Νίκος Ζούδιαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Νίκος Ζούδιαρης
Γέννηση 19 Νοεμβρίου 1959 (1959-11-19) (58 ετών)
Νέα Λιόσια, Αθήνα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Είδος τέχνης Μουσική σύνθεση & Στιχουργική

Ο Νίκος Ζούδιαρης (19 Νοεμβρίου 1959) είναι Έλληνας συνθέτης και στιχουργός.

Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε Θεωρία της Μουσικής, κιθάρα και οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως εκτελωνιστής από το 1980 έως το 1993 οπότε και ξεκίνησε η δισκογραφική του παρουσία με τον δίσκο «Στην αγορά του κόσμου» με τραγούδια δικά του και ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ο δίσκος, αφού έχει απορριφθεί από τη LYRA και την POLYGRAM επειδή θεώρησαν «τα τραγούδια παλιομοδίτικα και τους τραγουδιστές φάλτσους», κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 1993 με την επιμονή της Δήμητρας Γαλάνη, η οποία συμμετέχει σε δύο κομμάτια και γίνεται χρυσός.

Ο δεύτερος δίσκος του με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη «Όπως μυστικά και ήσυχα» γίνεται και αυτός χρυσός.

Έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα του χώρου όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Νίκος Κουρουπάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Σταύρος Λογαρίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου κ.ά.

Πολλά τραγούδια και μουσικές του έχουν γνωρίσει επιτυχία και έχουν αγαπηθεί από το κοινό[εκκρεμεί παραπομπή].

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ / ALBUM

(σε δικές του μουσικές και στίχους)

1993. Album με γενικό τίτλο Στην Αγορά του Κόσμου (11 τραγούδια, μεταξύ αυτών: Στην αγορά του Αλ Χαλίλι, Ζήνωνος, Τα φιλιά μου θα στα ‘δινα, Όνειρο, Πόθοι αδιέξοδοι, κ.α.), με ερμηνευτές τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δήμητρα Γαλάνη.

1995. Album με γενικό τίτλο Όπως Μυστικά και Ήσυχα (12 τραγούδια, μεταξύ αυτών: Δεν μπορώ, Βόσπορος, Ήρθε ένας μάγος, Ρίξε φλόγα, Πέρασα χθες, κα.) με ερμηνευτή τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

1997. Album με γενικό τίτλο Αφήλιο (14 τραγούδια, μεταξύ αυτών: Χαιρετισμούς, Πάρτε με σύννεφα, Παραμύθια στον τσίγκο, Traveling myth, Αδιάβροχο παλτό, κα.), με ερμηνευτές τους Τάνια Τσανακλίδου, Νίκο Κουρουπάκη, Τάκη Μπουρμά και τον ίδιο.

2000. Album με γενικό τίτλο Ένας Κύκνος Κλαίει (11 τραγούδια, μεταξύ αυτών: Τι να θυμηθώ, Ένας κύκνος κλαίει, Πεταλούδα, Τα δικά μου όνειρα, να ΄μαστε μαζί κα.), με ερμηνευτή τον Απόστολο Ρίζο.

2001. Single με τίτλο Φυσαλίδα ( Φυσαλίδα & Να ΄μαστε μαζί), με ερμηνευτή τον Απόστολο Ρίζο (συμμετέχει η Άννα Μπουρμά).

2003. Album με γενικό τίτλο Νερό κι Αλάτι (11τραγούδια, μεταξύ αυτών: Μια καλημέρα, Νερό κι αλάτι, Γυάλινο γοβάκι, Σερπαντίνες, κα.) με ερμηνεύτρια τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

2005. Album με γενικό τίτλο Poster και θέμα: μια σχέση, μια πόλη και η σχέση τους. (5 τραγούδια: Μέτρησα, Ποτέ ξανά, Τι θα πει φοβάμαι, Να γυρίσεις, Poster), με ερμηνευτές την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον ίδιο.

2007. Album-βιβλίο με γενικό τίτλο Για Ποιο Ταξίδι μού Μιλάς; (8 τραγούδια και 1 ορχηστρικό που αντιστοιχούν στα 9 σπονδυλωτά διηγήματα του βιβλίου, μεταξύ αυτών: Το καράβι της φυγής, Διαβάτης, Πανσέληνος, Μύγα, Βήματα κα.), με ερμηνευτές τους Παύλο Παυλίδη, Μανώλη Λιδάκη, Nicky McKinnon, και τον ίδιο.

2010. Album με γενικό τίτλο Ποτά Πορείας (5 τραγούδια: Μελτέμια, Ξεχασιάρης καιρός, Τελωνείο, Όσο πιο όμορφη γίνε και βγες, Ποτά πορείας), με ερμηνευτή τον ίδιο.

2015. Single με τίτλο Πρώτη Κυκλοφορία (Σταγόνα μου και στάλα μου, Εκπαιδευτές τζιτζικιών) με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

2016. Δημοσιεύει το τραγούδι Σωσίβια κούνια πάνω στον προβληματισμό του για τη σύγχρονη μετακίνηση πληθυσμών, με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥΣΥΛΕΚΤΙΚΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ, ΘΕΑΤΡΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

1993, γράφει μουσική για την ταινία μικρού μήκους Μέχρι Αύριο, του Γιώργου Καγιαλεδάκη.

1994,  στο Album του Τάκη Μπουρμά Της Φαντασίας Θήλυ, συμμετέχει ως στιχουργός σε 3 τραγούδια (Της φαντασίας θήλυ, Τα αγκάθια, 100 δευτερόλεπτα).

1995, γράφει μουσική για το θεατρικό έργο του Μολιέρου Αμφιτρύων, σε σκηνοθεσία Philip Perousel.

1996, στην ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming, γράφει τους στίχους του μοναδικού τραγουδιού τού έργου  Όλα αρχίζουν αλλιώς, πάνω σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

1999, στο Album του Κώστα Θωμαΐδη Το Άρωμα του Χρόνου, συμμετέχει με 3 τραγούδια (Αν είσαι μια θάλασσα, Έρημη πόλη, Το φως του Σαββατόβραδου).

2001, στο Album του Γιώργου Νταλάρα Η Άσφαλτος που Τρέχει, συμμετέχει με 3 τραγούδια (Η άσφαλτος που τρέχει, Νυχτερίδα, Με της καρδιάς τον χτύπο).

2001, στο  Album με γενικό τίτλο Στον Τόπο Μου Είμαι Τέλεια Ξένος  απαγγελίες σε ποίηση του François Villon. Συμμετέχει με δύο απαγγελίες.

2002, στο Album του Σταύρου Λογαρίδη Μια Βουτιά στην Αγάπη, συμμετέχει με το τραγούδι «Η συνοικία».

2002, στο Album της Ελένης Τσαλιγοπούλου Πέντε Τραγούδια για Ένα Καλοκαίρι, συμμετέχει με 2 τραγούδια ( Χίλιες σιωπές, Ομόνοια).

2003, έτος Κωστή Παλαμά, στο επετειακό για τον ποιητή Album Δεν Ξέρω Παρά να Τραγουδώ, μελοποιεί για λογαριασμό του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ποίημα «Σάτυρος ή το Γυμνό Τραγούδι» με ερμηνευτή τον Σταύρο Ψαρουδάκη.

2004, στο Album του Βασίλη Παπακωνσταντίνου Φρέσκο Χιόνι, συμμετέχει με 2 τραγούδια (God Bless America, Μάσκες).

2004, στο Album του Μανώλη Καραντίνη Great Performers, γράφει τους στίχους στο τραγούδι «Οι μεγάλες αγάπες» που ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

2004, στο Album των Δημήτρη Παπαδημητρίου & Φωτεινής Δάρρα Δελτίο Ανέμων, συμμετέχει με στίχους του στα τραγούδια: «Στη σκοτεινή πλευρά του δρόμου» και «Στα ουράνια μάκρη».

2007, στο Album του ποιητή Άλκη Αλκαίου Οι Τροβαδούροι της Καρδιάς μου, μελοποιεί το «Εχεμύθεια» με ερμηνεύτρια την Αρλέτα.

2009, στο Album του Διονύση Τσακνή Οι Φίλοι μου κι Εγώ, συμμετέχει με μια μουσική σύνθεση σε ποίηση Francois Villion «Μπαλάντα κόντρα στις αλήθειες» και με στίχους του στο τραγούδι «Από ΄δώ» σε μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα.

2010, στο συνοδευτικό CD  της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Αργύρη Χιόνη Ό,τι Περιγράφω με Περιγράφει, μελοποιεί το ποίημα «Τζουτζές» με ερμηνευτή τον Χρήστο Θηβαίο.

2010, στο Album της Γεωργίας Νταγάκη Δεν Έχω Μάτια να Δεις, συμμετέχει με το ομότιτλο τραγούδι.

2011, στο Album της Ελευθερίας Αρβανιτάκη Όλα στο Φως, γράφει τους στίχους στο τραγούδι «Επισκέπτες» σε μουσική του Θοδωρή Παπαδόπουλου.

2011, στο Album της Ρίτας Αντωνοπούλου 1 Πόλη για 2, συμμετέχει με 2 τραγούδια (Τα πουλιά των λιμανιών, Εμένα η αγάπη μου), ενώ μελοποιεί το «Όσο τα ίδια αγαπάς» σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

2013, γράφει μουσική για το θεατρικό έργο του Χρήστου Παπαμιχάλη Ρίζα του 5 (θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του “Maybe”), σε σκηνοθεσία του Λάκη Καραλή.

2016, γράφει μουσική για το θεατρικό έργο του Νικόλα Πανταζή Κόραξ, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]