Νίκος Γλέζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νίκος Γλέζος
Γέννηση 1925
Παροικιά, Πάρος
Θάνατος 10/5/1944
Αθήνα
Ιδιότητα Αντιστασιακός, Κομμουνιστής

Ο Νίκος Γλέζος (1925 - 10 Μαΐου 1944) ήταν Έλληνας αντιστασιακός, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Εκτελέστηκε στην Κατοχή από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή δράση του. Ήταν αδερφός του Μανώλη Γλέζου.

Νεανικά Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Γλέζος γεννήθηκε το 1925 στην Παροικιά της Πάρου από Ναξιώτες γονείς. Επειδή ο πατέρας του Νίκος είχε μόλις πεθάνει, πήρε το όνομα του. Έζησε ως τα δέκα του στην Απείρανθο Νάξου και το 1935 μαζί με την οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα για εύρεση εργασίας. Εγκαταστάθηκε στο Μεταξουργείο (Παραμυθίας 40) και δούλεψε ως υπάλληλος σε φαρμακείο και στον Ερυθρό Σταυρό. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το 1943 εισήχθη στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.

Αντίσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1942 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και αργότερα της ΕΠΟΝ. Αργότερα συμμετείχε σε ένοπλες πράξεις αντίστασης με ειδικές ομάδες του ΚΚΕ που συνεργαζόταν με μέλη του ΕΑΜ της Αστυνομίας Πόλεων. Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 1944[1] ύστερα από προδοσία και φυλακίστηκε. Στο τμήμα της Κομαντατούρ στην οδό Μέρλιν υπέστη πολλά βασανιστήρια και στη συνέχεια φυλακίστηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Στις 10 Μαΐου 1944 τον πήρανε μαζί με άλλους 91 αγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους 10 γυναίκες, και τον εκτέλεσαν στην Καισαριανή[2].

Εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δρόμο από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή για την εκτέλεση του, έστειλε μήνυμα στη μητέρα του γραμμένο σε ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε:

«10 – 5 – 44

Αγαπητή μητέρα

σας φιλώ, χαιρε(τι)σμούς

σήμερα πάω για εκτέλεση

πέφτοντας για τον Ελλ. ΛΑΟ

Γλέζος Νίκος

Παραμυθίου 40»

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964 στην Απείρανθο η οικογένεια του ίδρυσε βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του [3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]