Νίκος Γλέζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νίκος Γλέζος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Μαρτίου 1925
Παροικιά
Θάνατος10  Μαΐου 1944
Καισαριανή Αττικής
Αιτία θανάτουτυφεκισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντιστασιακός

Ο Νίκος Γλέζος (1925 - 10 Μαΐου 1944) ήταν Έλληνας αντιστασιακός, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Εκτελέστηκε στην Κατοχή από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή δράση του. Ήταν αδερφός του Μανώλη Γλέζου.

Νεανικά Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Γλέζος γεννήθηκε το 1925 στην Παροικιά της Πάρου. Ήταν γιος της Παριανής δασκάλας Ανδρομάχης Γ. Ναυπλιώτη από τις Λεύκες και του Ναξιώτη δημοσιογράφου Νίκου Εμμ. Γλέζου από την Απείρανθο. Επειδή ο πατέρας του είχε πεθάνει πρίν ο Νίκος βαφτιστεί, πήρε το όνομα του. Ως τα δέκα του χρόνια έζησε στην Απείρανθο και από το 1935 στην Αθήνα, όπου μετακόμισε η οικογένειά του για εύρεση εργασίας. Εγκαταστάθηκε στο Μεταξουργείο (Παραμυθίας 40) και δούλεψε ως υπάλληλος σε φαρμακείο και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το 1943 εισήχθη στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.

Αντίσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1942 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και αργότερα της ΕΠΟΝ. Κατά τη διάρκεια της "κατοχής" συμμετείχε σε ένοπλες πράξεις αντίστασης με ειδικές ομάδες του ΚΚΕ που συνεργαζόταν με μέλη του ΕΑΜ της Αστυνομίας Πόλεων. Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 1944[1] ύστερα από προδοσία και φυλακίστηκε. Στο τμήμα της Κομαντατούρ στην οδό Μέρλιν υπέστη πολλά βασανιστήρια και στη συνέχεια φυλακίστηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Στις 10 Μαΐου 1944 εκτελέστηκε στην Καισαριανή μαζί με άλλους 91 αγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους 10 γυναίκες.[2].

Εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία λόγια του θυμίζουν σε όλους μας την οφειλή προς την πατρίδα, που ο ίδιος ξεπλήρωσε με τη θυσία της ίδιας της ζωής του. Τά έγραψε στην άσπρη φόδρα του σκούφου του με μαλανί μολύβι και τον πέταξε από το καμιόνι που τον μετέφερε από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή, στη συμβολή Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περίοικοι που βρέθηκαν εκεί, όταν προσπέρασε η φάλαγγα των αυτοκινήτων μάζεψαν τον σκούφο του και τον μετέφεραν στην οικογένειά του.

«10 – 5 – 44

Αγαπητή μητέρα

σας φιλώ, χαιρε(τι)σμούς

σήμερα πάω για εκτέλεση

πέφτοντας για τον Ελ. ΛΑΟ

Γλέζος Νίκος

Παραμυθίας 40»

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964 στην Απείρανθο η οικογένεια του ίδρυσε δανειστική βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του, και η οποία το 2017 περιείχε περίπου 20.000 τίτλους, όλοι από δωρεές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκος Νικ. Γλέζος (1925-1944) - Εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ - ISBN: 978-960-471-007-2