Νήσος των Φασιανών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το νησί των φασιανών

Η νήσος των Φασιανών ή νήσος Κονφεράνς (Ile des Faisans ή Ile de la Conference) είναι μια μικρή ιστορική νήσος που βρίσκεται στον ΝΑ μυχό του Βισκαϊκού κόλπου παρά τα γαλλοϊσπανικά σύνορα και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Μπιδασόα ανάμεσα στην ισπανική πόλη Ιρούν (στη Χώρα των Βάσκων) και της γαλλικής Αντά.

Στη νήσο αυτή από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1659 έγιναν πολλές διασκέψεις μεταξύ του Μαζαρέν και του Λουί Μεντέθ ντε Άπο τελική κατάληξη των οποίων ήταν η υπογραφή της γνωστής Ειρήνης των Πυρηναίων στις 7 Νοεμβρίου του 1659.

  • Για τους παραπάνω ιστορικούς λόγους σήμερα η νήσος των Φασιανών για κάθε έξι μήνες εναλλάξ ανήκει στη Γαλλία και την Ισπανία.
  • Το νησί κάθε έξι μήνες αλλάζει διοίκηση: Φεβρουάριο με Ιούλιο ανήκει στην Ισπανία και Αύγουστο με Ιανουάριο στη Γαλλία.

Επίσης λόγω αυτού του γεγονότος απαγορεύεται οποιοσδήποτε να πλησιάσει στο νησί με εξαίρεση την ημέρα της αλλαγής από την μία χώρα στην άλλη όπου στρατεύματα και από τις δύο χώρες παρευρίσκονται δίπλα στο μνημείο που υπάρχει στο νησί για την τελετή της αλλαγής της χώρας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pheasant Island στο Wikimedia Commons