Νήσος Σάντα Ινές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η νήσος Σάντα Ινές (ισπαν. Isla Santa Inés, εξελλην. Αγία Ινές[1]) είναι νησί της Χιλής στο Αρχιπέλαγος της Γης του Πυρός. Με έκταση 3.688 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Χιλής. Παρά το ότι έχει έκταση μεγαλύτερη από την έκταση της Εύβοιας, η Σάντα Ινές είναι τελείως ακατοίκητη.

Η Σάντα Ινές υπάγεται διοικητικώς στην Επαρχία Μαγαγιάνες (Μαγγελάνου) και ο Πορθμός του Μαγγελάνου τη χωρίζει από τη Χερσόνησος Μπράνσγουικ της ηπειρωτικής χώρας στα βορειοανατολικά της νήσου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στο Αρχιπέλαγος της Γης του Πυρός, μετά τη Μεγαλόνησο της Γης του Πυρός και την Όστε. Η ακτογραμμή στην περιοχή αυτή είναι μέρος της «Προστατευόμενης Παραλιακής και Θαλάσσιας Περιοχής Φρανσίσκο Κολοάνε», ενώ το εσωτερικό της νήσου είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Kawésqar (πρώην «Εθνικού Καταφυγίου Αλακαλούφες»). Στα βόρεια του νησιού, ανατολικά της Χερσονήσου Μπράνσγουικ, βρίσκεται η μεγάλη Νήσος Ριέσκο με τη δική της Χερσόνησο Κόρδοβα.

Η Σάντα Ινές φιλοξενεί ένα μικρό πεδίο πάγου, το «Γκράντες Βεντισκέρος» (Grandes Ventisqueros). Η ακτογραμμή της παρουσιάζει μεγάλο οριζόντιο διαμελισμό, με αρκετά φιόρδ, σε ένα από τα οποία είχε κρυφθεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το γερμανικό ελαφρό καταδρομικό «Δρέσδη» μετά τη Ναυμαχία των Νήσων Φώκλαντ[2] τον Δεκέμβριο του 1914.

Ο πρώτος εξερευνητής του εσωτερικού της νήσου υπήρξε ο Γάλλος ορειβάτης και συγγραφέας Μαρκ Ωζιέ (Σαιν Λου) το 1951, καθώς γράφει στο βιβλίο του Monts Pacifique.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 1, σελ. 332
  2. USGS. «P 1386-I Chile and Argentina - Wet Andes». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]