Νήσος Αγίου Παύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το νησί των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών. Για το ομώνυμο νησί της Αλάσκας, δείτε: Νήσος Αγίου Παύλου, Αλάσκα. Για το ομώνυμο νησί της Νέας Σκωτίας, δείτε: Νήσος Αγίου Παύλου, Νέα Σκωτία.

Συντεταγμένες: 38°43′19″S 77°31′44″E / 38.72194°S 77.52889°E / -38.72194; 77.52889

Νήσος Αγίου Παύλου
Σημαία Γαλλίας
Σημαία Γαλλίας
Σημαία Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών
Σημαία Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών
Χάρτης Νήσου Αγίου Παύλου
Χώρα Γαλλία
Εξαρτημένη περιοχή Γαλλικά νότια και ανταρκτικά εδάφη
Θέση νότιος Ινδικός Ωκεανός
Γεωγραφικές
Συντεταγμένες
38°43′19″Ν,
77°31′44″Α
Έκταση 6 χλμ²
Πληθυσμός ακατοίκητο
Διοικείται μαζί με την κοντινή Νήσου Άμστερνταμ ως μία από τις 5 περιοχές των Γαλλικών νοτίων και ανταρκτικών εδαφών
Έδρα διοίκησης Άγιος Πέτρος, Ρεϊνιόν

Η Νήσος Αγίου Παύλου (στα Γαλλικά: Île Saint-Paul) αποτελεί τμήμα των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών στον Ινδικό Ωκεανό, με έκταση 6 χλμ². Βρίσκεται περίπου 85 χλμ νότια του μεγαλύτερης Νήσου Άμστερνταμ, μαζί με το οποίο αποτελεί μία από τις 5 περιοχές των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών, στις γεωγραφικές συντεταγμένες 38°43′19″Ν, 77°31′44″Α. Είναι βραχώδες και ακατοίκητο νησί με μέγιστο πλάτος που δεν ξεπερνά τα 5 χλμ και δεν έχει καθόλου δένδρα.

Κατά την πλεύση πλοίων την ημέρα οι καπετάνιοι πολλές φορές χρησιμοποιούν το νησί για να ελέγξουν την πορεία τους πριν κατευθυνθούν προς τα βόρεια.

Μια επιστημονική ερευνητική καμπίνα στο νησί χρησιμοποιείται για επιστημονικές ή οικολογικές μικρές επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη δεκαετία του 1880 ο Τσαρλς Λαϊτόλερ ναυάγησε εδώ. Στην αυτοβιογραφία του, ο Τιτανικός και άλλα πλοία, περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια το νησί. Κατά τον Γαλλικό έλεγχο επί του Μαυρικίου, ο Άγιος Παύλος όπως και η Νήσος Άμστερνταμ διοικούνταν από το Πορ Λουΐ, αλλά μεταφέρθηκε στο Ρεϊνιόν πριν την Βρετανική εισβολή στον Μαυρίκιο.

Το 1928 δημιουργήθηκε στον Άγιο Παύλο κονσερβοποιια αστακού. Επτά εργαζόμενοι της κονσερβοποιίας εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους όταν η εταιρεία χρεωκόπησε το 1931. Αργότερα έγιναν γνωστοί ως "Les Oubliés de Saint-Paul" (οι ξεχασμένοι του Αγίου Παύλου). Πέντε πέθαναν, οι δύο επιζώντες τελικά διασώθηκαν το 1934.