Νέγκους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Νέγκους (αποσαφήνιση).
Τέκλε Χάιμαντ, Νέγκος του Γκοτζάμ

Νέγκους / negus (Κλασική Αιθιοπική Γιεζικά: ንጉሥ, nəgueś [nɨgueɬ]; Αμαχρικά: ነጋሲ negus [negus]) είναι η λέξη για "βασιλιά" στις Αιθιοπικές Σεμιτικές Γλώσσες και ένας τίτλος[1] που συνήθως χορηγήθηκε σε έναν περιφερειακό κυβερνήτη από τον Negusa Nagast, ή "βασιλέα των βασιλιάδων",[2] πριν από το 1974 στην Αιθιοπία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Negus είναι ένα επίθετο που προέρχεται από την Αιθιοπικός Σημιτική ρίζα ngś, που σημαίνει "να βασιλεύει". ngśΟ τίτλος Negus μεταφράστηκε κυριολεκτικά σε βασιλεύς (Βάσιλεος) στην Αρχαία Ελληνική, η οποία εμφανίστηκε πολλές φορές στο Αξουμιτικό νόμισμα. Το τίτλο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να μεταφραστεί η λέξη "βασιλιάς" ή "καυραλιάς" στη Βιβλική και σε άλλες λογοτεχνίες. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ως τιμητικός τίτλος που απονεμήθηκε στους κυβερνήτες των σημαντικότερων επαρχιών (καυγαλείων): Gojjam, Begemder, Wello, Tigray και το θαλάσσιο βασίλειο, (όπου η παραλλαγή Bahri Negasi (Κράτος της Θάλασσας), ήταν ο τίτλος του κυβερνήτη της σημερινής κεντρικής Ερυθράς). Ο στρατιωτικός τίτλος "Μερίδασματς" χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους κυβερνήτες της Σέβα μέχρι την βασιλεία του Σαχλέ Σελασσία, όταν αυτός και οι διάδοχοί του υιοθέτησαν επίσης τον βασιλικό τίτλο.[3][4]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της αιθιοσημιτικής γλωσσικής οικογένειας, η αρχική τρισωνική ρίζα για βασιλιά, ανήκε στην γενική λέξη για "θεό" με τη μορφή του σπασμένου πληθυντικού "ʾämlak/amlāk". Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σαιμιτικός όρος για έναν κυβερνήτη ή άρχοντα, n-g-s, άρχισε να σημαίνει "βασιλιάς". Σε μια αρχαία Αραμαϊκή επιγραφή που αναφέρει τον θεό ʿAṯtar το όνομά του ακολουθεί από τον τίτλο (ngš), που αντιστοιχεί στην Αρχαία Βόρεια Αραβική, που σημαίνει "ο κυβερνήτης".[5]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Haile Selassie, Western Education, and Political Revolution in Ethiopia. Cambria Press. ISBN 9781621969143. 
  2. Negus. Amharic nəgus, from Geez nĕgūša nagašt king of kings. First Known Use: 1594 Merriam Webster dictionary
  3. Mussie Tesfagiorgis G. Ph.D. (29 Οκτωβρίου 2010). Eritrea. ABC-CLIO. σελίδες 34–35. ISBN 978-1-59884-232-6. 
  4. Alemseged Abbay (1998). Identity Jilted, Or, Re-imagining Identity?: The Divergent Paths of the Eritrean and Tigrayan Nationalist Struggles. The Red Sea Press. σελ. 202. ISBN 978-1-56902-072-2. 
  5. Lipiński, Edward (2000). The Aramaeans: Their Ancient History, Culture, Religion. Orientalia Lovaniensia analecta. 100. Leuven, Belgium: Peeters Publishers. ISBN 978-9-042-90859-8.