Νάστα Νιακράσαβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάστα Νιακράσαβα
Γέννηση03 Φεβρουρίου 1988
Καζακστάν, ΕΣΣΔ
ΕθνικότηταΛευκορωσίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΛευκορωσία
Ιδιότητακαλλιτέχνης[1], ακαδημαϊκός[2], εθνομουσικολόγος[2], τραγουδιστής[2], μουσικολόγος[2], διδάσκων πανεπιστημίου[2] και vocalist[2]
Είδος τέχνηςΤραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματαVocal Jazz, Παραδοσιακή Μουσική
Ιστοσελίδαhttps://www.polskiepiesni.pl

Η Νάστα Νιακράσαβα (λευκορωσικά: Наста Някрасава, πολωνικά: Nasta Niakrasava) (3 Φεβρουαρίου 1988) είναι Λευκορωσίδα-Πολωνή τραγουδίστρια, μουσικολόγος, παιδαγωγός και δεξιοτέχνις τσιμπαλίστα.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πραγματικό της όνομα είναι Αναστασία. Η Νάστα Νιακράσαβα γεννήθηκε το 1988 στο Καζακστάν της ΕΣΣΔ, ενώ το 1992 μετακόμισε μαζί με την οικογένεια της στη Λευκορωσία - ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της. Από μικρή ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη μουσική. Τελείωσε το Μουσικό Λύκειο (Τμήμα Τσίμπαλου) και αποφοίτησε από το Μουσικό Κολέγιο "Μιχαήλ Γκλίνκα" (Τμήμα Διεύθυνσης Χορωδίας), το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο "Μαξίμ Τανκό" στο Μινσκ, και το Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Είναι υποψήφια διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 2009 ζει μόνιμα και εργάζεται στη Πολωνία. Μιλάει και τραγουδάει στα λευκορωσικά, πολωνικά, ρωσικά και αγγλικά.

Τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από το 1998 η Νάστα συμμετείχε σε διαγωνισμούς με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 2008 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά της με το συγκρότημα NHS. Το 2007 ιδρύει μαζί με τον Πάβελ Ρίζκου και άλλους απόφοιτους του Μουσικού Κολεγίου "Μ. Γκλίνκα" το λευκορώσικο εθνίκ συγκρότημα Folk Roll, το οποίο τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας της και προσωπικές συνθέσεις σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Το 2012 συνεχίζει την καριέρα της στην Πολωνία και γίνεται η σολίστ του Πανκ-Έθνικ συγκροτήματος R.U.T.A. με τραγούδια βασισμένα σε λαϊκούς στίχους της Πολωνίας του 19ου αιώνα και πραγματεύονταν τη δυσαρέσκεια των δουλοπάροικων προς τους "τσιφλικάδες". Το 2020 και κατά τη διάρκεια των έντονων διαμαρτυριών στο Μίνσκ ενάντια στην έκτη κατά σειρά επανεκλόγη στον προεδρικό θώκο του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία, τραγούδησε μαζί με τον Πολωνό βάρδο Γιάτσεκ Κλέιφ, στα λευκορωσικά, το πολωνικό επάναστατικο τραγούδι «Mury» («Τα Τείχη» ύμνος του ανεξάρτητου συνδικάτου «Αλληλεγγύη» βασιζόμενο στο καταλωνικό L'Estaca του Γιούις Γιαχ)[3]. Το τραγούδι έγινε ένα από τα σύμβολα της εξέγερσης του λευκορωσικού λαού την περλιοδο εκείνη. Η Νάστα Νιακράσαβα έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε διάφορα μουσικά εγχειρήματα μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Και είναι νικήτρια σειράς μουσικών βραβείων στην Πολωνία και στη Λευκορωσία.

Επιστημονική εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νάστα Νιακράσαβα είναι ερευνήτρια της λαϊκής μουσικής της Λευκορωσίας καταγράφοντας, μελετώντας και προωθώντας τον μουσικό πλούτο της πατρίδας της. Επίσης ασχολείται με τη μουσική της πολωνικής μειονότητας στη Λευκορωσία και αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών. Συγχρόνως έχει συμμετάσχει σε μουσικολογικές αποστολές εκτός από τη Λευκορωσία και την Πολωνία, στη Ρωσία, στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και στη Γεωργία. Επίσης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του φοιτητικού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής "Poniemnie", με ρεπερτόριο παραδοσιακά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή πέριξ του ποταμού Νέμαν.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2008 - NHS – 700, TR Studios
  • 2011 - Folkroll i Nasta Niakrasava – Vir ‎(CD, Album), Polskie Radio
  • 2012 - R.U.T.A. – Na Uschod (Wolność Albo Śmierć), Karrot
  • 2012 - R.U.T.A. – 400 lat, Karrot
  • 2022 - Pieśni Poniemna & Pieśni Beskidu Sądeckiego - Uniwersytet Warszawski & Studio Dźwięków Niemożliwych (επιστημονική έρευνα και διεύθυνση παραγωγής)

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Žyvie Biełaruś, σκηνοθεσία: Κσίστοφ Γουκασιέβιτς, Δράμα, Πολωνία/Λευκορωσία, 2012 - Αλιόνα[4]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Grand Prix, Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής της Πολωνικής Κρατικής Ραδιοφωνίας "Nowa Tradycja", (2009)[5]
  • Πρώτο Βραβείο, "Ana Kiełbusiewicz", Lublin (2008)[6]
  • Τρίτo Βραβείο (ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος Folk Roll), Φεστιβάλ "Mikołajki Folkowe 2008", Λούμπλιν (2008)[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Σεπτεμβρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. viaf.org/viaf/249632052/. Ανακτήθηκε στις 14  Σεπτεμβρίου 2023.
  3. Як яна спявае! Да дрыжыкаў! Наста Някрасавай і Яцэк Клейф — Разбуры турмы муры «Палякі беларусам», https://www.youtube.com/watch?v=5HMM7ZYBdkM, ανακτήθηκε στις 2022-11-08 
  4. «Żywie Biełaruś (2012) pełna obsada». Filmweb (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2022. 
  5. Piotrowski, Kamil Piotr. «Nowa Tradycja». Folk24.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2022. 
  6. Kusto, Agata. «Otwarty folk na scenie operowej!». 
  7. «Konkurs Scena Otwarta 2008». Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2022. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οπτικοακουστικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]