Νάρκισσος (αθλητής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάρκισσος
Fernand Pelez - Mort de Commode 01.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Θάνατος193
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςβασιλοκτονία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νάρκισσος (λατινικά, Narcissus) ήταν αθλητής[1][2] και συγκεκριμένα παλαιστής[3], του 2ου αιώνα. Φόνευσε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κόμμοδο το 192.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητής και παλαιστής, ο σκλάβος Νάρκισσος έμεινε κυρίως γνωστός ως δολοφόνος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κόμμοδου, για λογαριασμό του οποίου και εργαζόταν ως συναθλητής στην πάλη[2][3] και προσωπικός του προπονητής στον χειρισμό όπλων, προκειμένου ο τελευταίος να είναι σε θέση να αγωνιστεί ως μονομάχος στην διάρκεια μονομαχιών που ελάμβαναν χώρα εντός του Κολοσσαίου. Κατά τα τελευταία χρόνια της περιόδου εξουσίας του, ο Κόμμοδος, όντας παρανοϊκός, προέβη σε σειρά σφαγών, ειδικότερα εναντίον προσώπων του στενού του κύκλου, τα οποία και υποπτευόταν πως επιθυμούσαν την ανατροπή του. Το 192 ο Νάρκισσος προσελήφθη από τον έπαρχο του πραιτωρίου Κουίντο Αιμίλιο Λαίτο, τον αυτοκρατορικό αρχιθαλαμηπόλο Εκλεκτό και την σύντροφό του Μαρκία. Οι τελευταίοι, απειλούνταν να απωλέσουν την εύνοια του Αυτοκράτορα και, ως εκ τούτου, επιθυμούσαν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Στις 31 Δεκεμβρίου 192, η Μαρκία[4], σύντροφος του Κόμμοδου και συνωμότισσα[2], έβαλε τον Νάρκισσο στην κάμαρα του Αυτοκράτορα (Έπαυλη των Κουιντιλίων επί του Καιλίου). Πιστεύεται πως η Μαρκία είχε προηγουμένως ναρκώσει ή ακόμη, δηλητηριάσει, τον Κόμμοδο ο οποίος, υπό την επήρεια εμετών, είχε μεταβεί, προκειμένου να ανακτήσει τις αισθήσεις του, στο λουτρό του. Ο Νάρκισσος στραγγάλισε στην συνέχεια τον αφέντη του, πιθανώς εντός του λουτρού του[1][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Dion Cassius, Histoire romaine, Livre LXXII.
  2. 2,0 2,1 2,2 Lampridius, Historia Augusta ("Vie de Commode").
  3. 3,0 3,1 Hérode d'Antioche, Histoire de l'Empire romain de la mort de Marc-Aurèle à l'ascension de Gordien III, I.i. ; Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, 1.4.
  4. Σύνδεσμος προς το λήμμα "Μαρκία, σύντροφος του Κόμμοδου" στην εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια (αγγλική έκδοση)
  5. . Ο Ηρώδης ο Αντιοχεύς (πρ. παρ.) εκτιμά πως ο φόνος έλαβε χώρα στο κρεβάτι του Κόμμοδου.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Narcisse (athlète) της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).