Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νάντια Ρούσεβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάντια Ρούσεβα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Надя Рушева (Ρωσικά)
Γέννηση31  Ιανουαρίου 1952[1]
Ουλάν Μπατόρ
Θάνατος6  Μαρτίου 1969[1]
Μόσχα
Αιτία θανάτουενδοεγκεφαλική αιμορραγία
Τόπος ταφήςνεκροταφείο του Ποκροβσκόι
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΡωσικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος

Η Νάντια Νικολάγιεβνα Ρούσεβα (ρωσικά: Надя Надежда Николаевна Рушева, 31 Ιανουαρίου 1952, Ουλάν Μπατόρ - 6 Μαρτίου 1969, Μόσχα) ήταν Ρωσίδα καλλιτέχνις. Έχοντας αρχίσει να σχεδιάζει από την ηλικία των 5 ετών, είχε δημιουργήσει πάνω από 10.000 έργα τέχνης πριν τον θάνατο της, σε ηλικία 17 ετών.

Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1962 στο Ουλάν-Μπατόρ της Μογγολίας, στην οικογένεια του Ρώσου ζωγράφου Νικολάι Κονσταντίνοβιτς Ρούσεφ και της Τιβανής μπαλερίνας Νατάλια Ντοϊντάλοβνα Αζικμάα. Όπως τα περισσότερα παιδιά, η Ρούσεβα άρχισε να ζωγραφίζει περίπου στην ηλικία των 5 ετών. Μόλις στα 7 της, όμως, η οικογένειά της άρχισε να παίρνει στα σοβαρά τις καλλιτεχνικές της προσπάθειες. Άρχισε να ζωγραφίζει κάθε μέρα και μια φορά ζωγράφισε 36 εικονογραφήσεις του «Παραμυθιού του Τσάρου Σαλτάν» σε ένα μόνο βράδυ, ενώ ο πατέρας της της διάβαζε την ιστορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρούσεβα δεν έκανε προσχέδια ή σκίτσα, ούτε χρησιμοποιούσε συχνά γόμα. Σύμφωνα με την ίδια «ζω τη ζωή αυτών που ζωγραφίζω. Πρώτα τους βλέπω... εμφανίζονται στο χαρτί ως υδατογραφήματα, και πρέπει να κάνω κάτι για να τα ζωντανέψω...» Η Ρούσεβα είναι πιο διάσημη για τις εικονογραφήσεις του Μαιτρ και της Μαργαρίτας του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Αρχικά απαγορευμένο στη Σοβιετική Ένωση, το βιβλίο περιέχει δύο παράλληλες ιστορίες: την ιστορία του Μαιτρ και της Μαργαρίτας και την ιστορία των τελευταίων ημερών του Ιησού Χριστού όπως γράφτηκε από τον Μαιτρ. Λέγεται ότι οι εικονογραφήσεις της Ρούσεβα για τη Μαργαρίτα μοιάζουν πολύ με τη σύζυγο του Μπουλγκάκοφ, Γιελένα, την οποία η Ρούσεβα δεν γνώρισε ποτέ. Η Γιελένα Μπουλγκάκοβα είπε αργότερα, «Μακάρι να γνώριζα αυτό το καταπληκτικό και λεπτό πλάσμα, τη Νάντια Ρούσεβα».

Θάνατος και υστεροφημία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οικογενειακός τάφος των Ρούσεφ στο νεκροταφείο Ποκρόφ

Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία που προέκυψε από συγγενές ελάττωμα των εγκεφαλικών αρτηριών στις 6 Μαρτίου 1969. Η Νάντια θάφτηκε στο νεκροταφείο Ποκρόφ στη Μόσχα.

Ο αστεροειδής 3516 Ρούσεβα πήρε το όνομά του από τη Νάντια.

  • (στα ρωσικά) "Grafika Nadi Rushevoj." ("Graphic art of Nadya Rusheva") Σύνθεση: Ν.Κ. Ρούσεφ. Συγγραφέας κειμένου: Γ. Β. Πανφίλοφ. Μόσχα, Εκδόσεις Izobrazitelnoe iskusstvo, 1976.
  • (στα ρωσικά) Ε. Ι. Πασνιόφ "Devochka i olen", Μόσχα, Terra, 2001, 276 σελίδες. Εικονογράφηση Νάντια Ρούσεβα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 1,2 Τζέρεμι Χάουαρντ: «Rusheva, Nadya» 13  Δεκεμβρίου 2017.