Μότσου-τζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°59′16.14″N 141°6′28.88″E / 38.9878167°N 141.1080222°E / 38.9878167; 141.1080222

Μότσου-τζι
毛越寺
Χάρτης
Είδοςβουδιστικός ναός
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°59′16″N 141°6′29″E
ΘρήσκευμαΤεντάι[1]
Διοικητική υπαγωγήΧιραϊζούμι και Ιουάτε
ΧώραΙαπωνία
ΠροστασίαSpecial Historic Site, τμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 2011) και Special Place of Scenic Beauty
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Ο σύγχρονος ναός του Μότσου-τζι

Το Μότσου-τζι (Mōtsū-ji, 毛越寺) είναι βουδιστικός ναός της αίρεσης Τεντάι στην πόλη Χιραϊζούμι, στο νότιο νομό Ιβάτε της Ιαπωνίας. Είναι ενταγμένος επίσης στην ιστορική περιοχή που τον περιβάλλει, η οποία περιέχει τα ερείπια δύο παλαιότερων ναών, του Ενριού-τζι (圓隆寺) και του Κασό-τζι ( 嘉祥寺) σε έναν κήπο Τζόντο.[2] Ο σημερινός ναός χτίστηκε τον 18ο αιώνα και δεν έχει καμία σχέση με τις αρχαίες κατασκευές του ναού που υπήρχαν κάποτε εδώ. Τον Ιούνιο του 2011, το Μότσου-τζι καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως «Ιστορικά Μνημεία και Τοποθεσίες του Χιραϊζούμι».[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μότσου-τζι ιδρύθηκε το 850 από τον Εννίν (Τζικάκου Νταϊσί).[4] [5]Εκείνη την εποχή, η περιοχή ήταν ένα σύνορο μεταξύ Γιαμάτο της Ιαπωνίας και Έμισι της περιοχής Τοχόκου στο βόρειο τμήμα του νησιού Χονσού .

Στα μέσα του 12ου αιώνα, ο Φουτζιβάρα νο Μοτοχίρα, ο δεύτερος άρχοντας της Βόρειας Φουτζιβάρα, έχτισε έναν ναό εδώ που ονομάζεται Ενριού-τζι. Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα ότι ο πατέρας του Μοτοχίρα Φουτζιβάρα νο Κιγιοχίρα έχτισε ένα παλαιότερο Ενριού-τζι σε αυτήν την τοποθεσία πριν πεθάνει το 1128. Αν ναι, υποτίθεται ότι αυτός ο αρχικός ναός καταστράφηκε από φωτιά αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του στον πόλεμο της διαδοχής μεταξύ του Μοτοχίρα και του αδελφού του Κορετσούνε. Ο ναός που έχτισε ο Μοτοχίρα γύρω στο 1150 θα ήταν τότε αντίγραφο του ναού του πατέρα του.

Το Ενριού-τζι του Μοτοχίρα πρέπει να ήταν θεαματικό. Η κύρια αίθουσα περιείχε ένα μνημειακό άγαλμα του Γιακούσι Νιοράι, του Βούδα της Θεραπείας, με μνημειώδη αγάλματα των Δώδεκα Θεϊκών Στρατηγών (Τζούνι Σινσό), σμιλεμένα από τον Ουνκέι με κρυστάλλινα μάτια, που αποτελούσε μια καινοτομία εκείνη την εποχή. Η ίδια η αίθουσα ήταν ζωγραφισμένη και διακοσμημένη με πολύτιμο ξύλο, χρυσό, ασήμι και κοσμήματα. Η κύρια αίθουσα περιβαλλόταν από άλλα κτήρια, συμπεριλαμβανομένης μιας αίθουσας διαλέξεων, μιας αίθουσας περιφοράς, μιας διώροφης κύριας πύλης, ενός καμπαναριού και μιας αποθήκης για τις σούτρες. Η επιγραφή με το όνομα του ναού γράφτηκε από Φουτζιβάρα νο Τανταμίτσι και το διακοσμητικό ποίημα από τον Φουτσιβάρα νο Νορινάγκα.

Στο απόγειο της δόξας του, το Μότσου-τζι λέγεται ότι είχε 40 κτήρια και έως και 500 βοηθητικά παρεκκλήσια για διαλογισμό, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούσαν σπάνια ξύλα και πολύτιμα υλικά στην κατασκευή τους, με τον τρόπο του κοντινού Τσούσον-τζι .

Μόλις ολοκληρώθηκε ο Ενριού-τζι, ο Μοτοχίρα διέταξε να κατασκευαστεί ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο δίπλα του, το Κασό-τζι. Δεν έζησε για να το δει ολοκληρωμένο. Ο γιος και κληρονόμος του, Χιντεχίρα, πέτυχε αυτό το έργο. Το Κασό-τζι περιείχε επίσης ένα μνημειακό άγαλμα του Γιακούσι Νιοράι, αλλά οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με πίνακες που απεικονίζουν τη Σούτρα του Λωτού .

Τα ερείπια του ναού Ενριού-τζι.

Μετά την πτώση της βόρειας φυλής Φουτζιβάρα, όλα τα κτήρια καταστράφηκαν από πυρκαγιές, είτε φυσικές είτε σε συγκρούσεις, και ο ναός ήταν εντελώς ερειπωμένος μέχρι το 1226. [6]

Τρέχουσα κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καμπαναριό του Μότσου-τζι

Ο ναός ξαναχτίστηκε κατά την περίοδο Έντο. Ωστόσο, οι σημερινές κατασκευές δεν βρίσκονταν στα αρχικά θεμέλια και δεν αποτελούν ανακατασκευές των αρχικών κτηρίων. Τα σημερινά κτίρια του ναού αποτελούνται από ένα Χοντό, που περιλαμβάνει ένα Γιακούσι Νιοράι και μια αίθουσα διαλογισμού Τζογκιό-ντο. Η λίμνη Οϊζούμι-γκα-ίκε και ο γύρω κήπος της Καθαρής Χώρας διατηρούνται όπως ήταν πριν από 800 χρόνια. Ο σχεδιαστής του κήπου είναι άγνωστος, αλλά ήταν ξεκάθαρα εξοικειωμένος με το Σακουτεϊκί (μια πραγματεία του 11ου αιώνα για την κατασκευή κήπων). Ο κήπος αποτελείται από μια μεγάλη λίμνη με δύο νησιά, μια χερσόνησο στη νοτιοανατολική ακτή και τρία νησιά στη νότια ακτή. Στη βόρεια όχθη της λίμνης βρίσκονται τα ερείπια της αρχικής κύριας αίθουσας, του καμπαναριού και της αποθήκης με τις σούτρες. Στον αρχικό κήπο, γέφυρες συνέδεαν αυτήν την αίθουσα με το κεντρικό νησί (το οποίο είχε σχήμα μαγκατάμα) και τη μεγάλη νότια πύλη. Η ακτογραμμή, με την παραλία, τις χερσονήσους και τους τραχείς ορεινούς βράχους, πιστεύεται ότι αναπαριστούν μια θαλασσινή ακτή. Υπάρχουν όμορφες φυτεύσεις κερασιών, ίριδες, δέντρα λωτού, θαμνώδους τριφυλλιού και σφενδάμου. Διάφορα φεστιβάλ γίνονται όλο το χρόνο.

Μότσου-τζι, Κήπος της Καθαρής Χώρας
Η κύρια πύλη του Μότσου-τζι. Μεταφέρθηκε από το κάστρο Ιτσινοσέκι το 1921.

Το Μότσου-τζι έχει χαρακτηριστεί τόσο ως εξαιρετική τοποθεσία με γραφική ομορφιά και ιδιαίτερο φυσικό μνημείο όσο και ως ειδικός εθνικός ιστορικός χώρος. Το Μότσου-τζι είναι ιδιαίτερα όμορφο κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. [7][8]

Ετήσιες εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 20 Ιανουαρίου: Το Νυχτερινό Φεστιβάλ Τζογκιοντό και ο χορός "Έννεν νο Μάι"
  • 1–5 Μαΐου: Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Φουτζιβάρα και χορός Έννεν νο Μάι
  • 20 Ιουνίου - 10 Ιουλίου: Φεστιβάλ Αγιάμε Ματσούρι ή Ίρις
  • 16 Αυγούστου: Νταϊμοντζί Ματσούρι ή Φεστιβάλ Μπον
  • 15–30 Σεπτεμβρίου: Χάγκι Ματσούρι ή Ιαπωνικό Φεστιβάλ Τριφυλλιού Μπους
  • 1–3 Νοεμβρίου: Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Φουτζιβάρα και χορός Έννεν νο Μάι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.motsuji.or.jp.
  2. «Mōtsū-ji │ Hiraizumi's Cultural Heritage Structural Properties │ Hiraizumi Cultural Heritage». www.town.hiraizumi.iwate.jp. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «Motsuji Temple». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023. 
  4. «About Motsuji Temple │ Motsuji Temple». www.motsuji.or.jp. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «Motsu-ji Temple». The Story of Michinoku Gold. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023. 
  6. Yiengpruksawan, Mimi Hall (1998). Hiraizumi: Buddhist Art and Regional Politics in Twelfth-Century Japan. Harvard University Press. σελίδες 107–111. ISBN 0-674-39205-1. 
  7. «毛越寺庭園». Cultural Heritage Online (στα Japanese). Agency for Cultural Affairs. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. «Motsu-ji Temple». The Story of Michinoku Gold. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]