Μυκηναϊκός Στρατός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον όρο Μυκηναϊκός Στρατός εννοούμε τον στρατό της αρχαίας πόλης των Μυκηνών, η οποία άνθησε την περίοδο 1600 με 1100 π.Χ. Ο στρατός των Μυκηνών έφθασε στο απόγειο της δόξας του κατά τη διάρκεια του δεκαετούς Τρωικού πολέμου (1194-1184 π.Χ), ωστόσο διαλύθηκε το 1104 π.Χ κατά τη διάρκεια της καθόδου των Δωριέων.

Ιεραρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια πηγή για την ιεραρχία στον μυκηναϊκό στρατό είναι οι πινακίδες σε Γραμμική Β. Σύμφωνα μ' αυτές, ανώτατος διοικητής στον στρατό των Μυκηνών ήταν ο άναξ (wa-na-ka) και ακολουθούσε ο πολέμαρχος, ο οποίος έφερε τον τίτλο του λαγέτη (ra-wa-ke-ta). Οι αξιωματικοί των μονάδων έφεραν τον τίτλο του μοιρόπα (mo-ro-qa) και άνηκαν στην κοινωνική τάξη των γαιοκτημόνων. Η κοινωνική θέση του κάθε στρατιώτη είχε μεγάλη σημασία, καθώς οι αρματομάχοι ήταν μέλη των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, ενώ οι πεζοί ήταν μέλη φτωχών οικογενειών. Ο στρατός των Μυκηναίων ήταν χωρισμένος σε σταθμούς - ο κάθε σταθμός αποτελείτο από το 200 άτομα.

Οπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Δρ. Νικόλα Σολ. Δεπάστα, ο επιθετικός οπλισμός των Μυκηναίων περιλάμβανε δόρατα, τόξα, βέλη, επιμήκη ξίφη και εγχειρίδια. Επίσης, οι πεζοί προστάτευαν το σώμα τους με κράνη, θώρακες και ασπίδες. Οι αρματομάχοι φορούσαν πανοπλία μεγάλου βάρους που τους καθιστούσε δυσκινήτους. Οι ανώτεροι αρματομάχοι έφεραν τον τίτλο επέται (e-qe-ta) και ήταν ακόλουθοι του άνακτος, ο οποίος τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υπηρεσία τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]