Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπόγκνταν Άρνολντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπόγκνταν Άρνολντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bogdan Arnold (Πολωνικά)
Γέννηση17  Φεβρουαρίου 1933
Κάλις
Θάνατος16  Δεκεμβρίου 1968
Κατοβίτσε
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Τόπος ταφήςMunicipal Cemetery on the Panewnicka Street in Katowice
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακατά συρροήν δολοφόνος

Ο Μπόγκνταν Εουγκένιους Άρνολντ (πολωνικά: Bogdan Eugeniusz Arnold) (17 Φεβρουαρίου 1933 – 16 Δεκεμβρίου 1968) ήταν Πολωνός κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος δολοφόνησε 4 γυναίκες στο Κατοβίτσε από τον Οκτώβριο του 1966 έως το Μάιο του 1967, κρύβοντας τα πτώματά τους στο διαμέρισμά του. Στην κατάθεσή του, παραδέχθηκε επίσης μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας και ότι βασάνισε τα θύματά του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπόγκνταν Άρνολντ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1933 στο Κάλις. Αποφοίτησε από επαγγελματική σχολή ως ηλεκτρολόγος.[1] Παντρεύτηκε τρεις φορές, αλλά κάθε φορά χώριζε, καθώς οι γυναίκες του τον κατηγόρησαν για επιθετικότητα και ενδοοικογενειακή βία. Συνέπεια του διαζυγίου ήταν ο αλκοολισμός και ο μισογυνισμός του. Ο Άρνολντ ζούσε στο Κατοβίτσε στην οδό Ντομπρόφσκι (Dąbrowski) 14, όπου κατείχε πολλά δωμάτια σε ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο. Εργάστηκε στο εργοστάσιο επεξεργασίας ψευδαργύρου της Σιλεσίας.[2]

Δολοφονίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άρνολντ διέπραξε τον πρώτο φόνο στις 12 Οκτωβρίου 1966, όταν συνάντησε την 30χρονη Μαρία Μπ. στο μπαρ «Kujawiak». Μίλησαν και μετά ο Άρνολντ την κέρασε μερικές μπύρες και πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, κάτι που η γυναίκα συμφώνησε. Σύμφωνα με τον Άρνολντ, αρχικά δεν σχεδίαζε να σκοτώσει το πρώτο του θύμα, αλλά όταν εκείνη του πρόσφερε σεξ για 500 ζλότι, οργίστηκε αφού θεωρούσε τον εαυτό του αρκετά ελκυστικό για να το κάνει δωρεάν. Σε μια κρίση θυμού, ο Άρνολντ σκότωσε τη Μαρία με ένα σφυρί και τοποθέτησε το σώμα της στο μπάνιο, αφού προηγουμένως το είχε καλύψει με χλώριο για να επιβραδύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης.

Οι επόμενες δολοφονίες συνέβησαν με παρόμοιο μοτίβο: στις 12 Μαρτίου 1967, ο Άρνολντ παρέσυρε μια 40χρονη πόρνη στο διαμέρισμά του, η ταυτότητα της οποίας δεν διαπιστώθηκε ποτέ, όπου ύστερα την στραγγάλισε, διαμέλισε το σώμα και έκρυψε τα κομμάτια στο διαμέρισμά του. Το επόμενο θύμα ήταν η 35χρονη Στεφάνια Μ., με την οποία συναντήθηκαν σε ένα μπαρ στις 21 Απριλίου 1967. Αργότερα, η γυναίκα στραγγαλίστηκε, διαμελίστηκε και τα κομμάτια της κρύφτηκαν δίπλα στα κομμάτια του προηγούμενου θύματος.

Η τελευταία δολοφονία που διαπράχθηκε ήταν στις 22 Μαΐου 1967, όπου μαχαίρωσε την 30χρονη πόρνη Χέλγκα Γκ. στο διαμέρισμά του. Τα κομμάτια ήταν κρυμμένα κάτω από το κρεβάτι του.[3]

Σύλληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη Μαΐου 1967, οι γείτονες του Άρνολντ παρατήρησαν ένα σμήνος από μύγες και μια δυσάρεστη μυρωδιά να βγαίνει από το διαμέρισμα του Άρνολντ. Ο ίδιος ο Άρνολντ δεν επισκέφτηκε το διαμέρισμά του για αρκετές ημέρες λόγω της αδυναμίας να ζήσει με τέσσερα πτώματα, ανησυχώντας περαιτέρω τους γείτονές του.

Την 1η Ιουνίου 1967, κλήθηκε η αστυνομία, η οποία άνοιξε την εξώπορτα του διαμερίσματος του Άρνολντ και βρήκε τέσσερα πτώματα σε διάφορες φάσεις αποσύνθεσης, καθώς και μια σειρά από πτωματικά σκουλήκια και μύγες σε όλο το διαμέρισμα του δολοφόνου και μια επίμονη μυρωδιά αποσύνθεσης. Ο ίδιος ο Άρνολντ εξαφανίστηκε από τον τόπο του εγκλήματος και κρυβόταν για μια εβδομάδα από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τον αναζητούσαν. Τελικά, στις 8 Ιουνίου 1967, ένας αστυνομικός, ο οποίος έκανε προσωπικές δουλειές στην περιοχή της οδού Γκρανιτσνάγια (Granicnaya) κοντά στο διυλιστήριο ψευδαργύρου της Σιλεσίας, επέστησε την προσοχή στην ατημέλητη εμφάνιση και τη βρωμιά στα ρούχα ενός από τους περαστικούς.

Πλησιάζοντας τον, ο αστυνομικός ζήτησε έγγραφα, αλλά ο άνδρας δεν τα είχε μαζί του. Επιπλέον, δεν μπορούσε να εξηγήσει με σαφήνεια τον λόγο που βρισκόταν σε δημόσιο χώρο σε ακατάστατη κατάσταση. Ο αστυνομικός, αποδεχόμενος τον Άρνολντ ως κανονικό μέθυσο, ήταν έτοιμος να τον απελευθερώσει, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να τον πάει στο αστυνομικό τμήμα, όπου τα δακτυλικά αποτυπώματα αποκάλυψαν την πραγματική ταυτότητα του ως Μπόγκνταν Άρνολντ. Αποδείχθηκε ότι κρυβόταν όλη την εβδομάδα σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη κοντά στον χώρο εργασίας του.[4]

Δίκη και εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άρνολντ ομολόγησε αμέσως τα εγκλήματά του και άρχισε να δίνει στοιχεία. Εκτός από τέσσερις δολοφονίες, ομολόγησε και μια ανεπιτυχή απόπειρα να δηλητηριάσει την τρίτη σύζυγό του. Δεν μετάνιωσε για τους φόνους και μετάνιωσε έντονα που δεν μπόρεσε να δηλητηριάσει τη γυναίκα του, κατηγορώντας το διαζύγιο μαζί του και τον μισογυνισμό που είχε αναπτύξει ως κινητήρια δύναμη.

Στις 9 Μαρτίου 1968, ο Μπόγκνταν Άρνολντ καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1968, εκτελέστηκε η ποινή.[5][6]

Ο Άρνολντ θάφτηκε σε έναν μη σημαδεμένο τάφο στον αριθμό 38 σε ένα ειδικό νεκροταφείο για εκτελεσμένους Πολωνούς εγκληματίες. Ο τάφος ήταν δίπλα στον τάφο ενός άλλου Πολωνού κατά συρροήν δολοφόνου, του Ζντζίσουαφ Μαρχβίτσκι, ο οποίος είχε τον αριθμό 39. Ο τάφος του Μπόγκνταν Άρνολντ δεν υπάρχει πια.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The beast from Katowice. Horror in the attic» (στα Πολωνικά). Wiadomosci.onet.pl. 30 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2018. 
  2. «Bogdan Arnold, czyli wampir z Katowic. Kim był? Dlaczego zabijał?». 22 Αυγούστου 2012. 
  3. «Kryminalistyka i medycyna sądowa». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2023. 
  4. «Bogdan Arnold – bestia z Katowic». 
  5. Source: Henryk CZMOCH "Zbrodnie Bogdan Arnold" in "Forensics Problems" 78/1969
  6. "Polish serial killers" - Stukan Jarosław
  7. Vampire from Zagłębie, Przemysław Semczuk, Znak 2016

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]