Μπόγκαρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην κελτική μυθολογία, μπόγκαρτ (αγγλικά: bogart, ή και bogan, bogle, ή boggle) είναι ένα οικιακό πνεύμα, μερικές φορές άτακτο, κάποιες άλλες χρήσιμο. Στη βόρεια Αγγλία, τουλάχιστον, υπάρχει η δοξασία ότι το Μπόγκαρτ δεν πρέπει ποτέ να ονομαστεί, γιατί αν του δοθεί ένα όνομα, δεν θα είναι λογικό ή υπάκουο και θα γίνει ανεξέλεγκτο και καταστρεπτικό.

Στην παράδοση της βόρειας Αγγλίας, το μπόγκαρτ είναι πολύ σκανδαλιάρικος τύπος ξωτικού. Λέγεται πως σέρνεται στα κρεβάτια των ανθρώπων τη νύχτα και βάζει το γλοιώδες χέρι του στα πρόσωπά τους. Μερικές φορές βγάζει τα σεντόνια των κρεβατιών, άλλες φορές τραβάει τα αυτιά των ανθρώπων. Αν υπάρχει πέταλο αλόγου κρεμασμένο στην πόρτα του σπιτιού, τότε το μπόγκαρτ δεν θα πλησιάσει.

Θεωρείται επίσης αγροτικό γκόμπλιν, υπεύθυνο για ό,τι χάνεται σε ένα αγρόκτημα. Γι αυτό το λόγο σήμερα η λέξη μπόγκαρτ είναι ρήμα που σημαίνει κλέβω, παίρνω περισσότερα από το νόμιμο μερίδιο, ή αρνούμαι να μοιραστώ.

Υπάρχει ένα μεγάλο δημοτικό πάρκο που ονομάζεται Boggart Hole Clough, το οποίο συνορεύει με το Μόστον και το Μπλάκλεϊ στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Το clough είναι λέξη βόρειας διαλέκτου για την απόκρημνη, δασωμένη κοιλάδα. Ένα μεγάλο μέρος του Boggart Hole Clough είναι φτιαγμένο από τέτοιες κοιλάδες και λένε ότι στοιχειώνονται από μπόγκαρτ. Υποτιθέμενες, μυστήριες εξαφανίσεις κατά το πέρασμα του χρόνου, κυρίως στις αρχές του 19ου αιώνα, συχνά αποδίδονταν στο μπόγκαρτ του Clough.

Στον δορυφόρο Πουκ, του Ουρανού, υπάρχει ένας κρατήρας με το όνομα "Bogle". Υπακούοντας στο σύστημα της ονοματοδοσίας που δανείζεται μυθολογικά ονόματα, όλα τα χαρακτηριστικά του δορυφόρου πήραν τα ονόματα τέτοιων πνευμάτων.