Μπραγκίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπραγκίτης
Μπραγκίτης
Γενικά
ΚατηγορίαΘειούχα
Χημικός τύπος(Pt, Pd, Ni)S
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα10 gr/cm3
ΧρώμαΜεταλλικό γκρίζο, μεταλλικό λευκό
Σύστημα κρυστάλλωσηςΤετραγωνικό
ΚρύσταλλοιΜικροί πρισματικοί ή απεστρογγυλευμένοι
ΥφήΚοκκώδης, ινώδης
ΔιδυμίαΣπάνια
Σκληρότητα1,5[1], 5[2], μη προσδιορισμένη[3]
ΣχισμόςΌχι
ΘραύσηΔεν αναφέρεται
ΛάμψηΜεταλλική
Γραμμή κόνεωςΔεν αναφέρεται
ΠλεοχρωισμόςΌχι
ΔιαφάνειαΑδιαφανής

Ο μπραγκίτης (αγγλ. braggite) είναι θειούχο ορυκτό του λευκοχρύσου, του παλλαδίου και του νικελίου. Οφείλει το όνομά του στον Σερ Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ (Sir William H. Bragg, 1862-1942) και τον γιo του, Καθηγητή Ουίλιαμ Λώρενς Μπραγκ (W.L. Bragg, 1890-1971), καθώς ήταν το πρώτο ορυκτό που ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε με τη βοήθεια ακτίνων Χ.

Σχηματίζει παραμικτική σειρά με τον βυσοτσκίτη[4] και είναι δίμορφος με τον κουπερίτη (cooperite). Απαντάται σε διειδύσεις βασικών μαγμάτων σχηματιζόμενος κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Ορυκτά με τα οποία συνδέεται είναι ο σπερρυλίτης, ο κουπερίτης, ο αυτοφυής λευκόχρυσος, ο αυτοφυής χρυσός, ο πεντλανδίτης, ο πυρροτίτης, ο χαλκοπυρίτης, ο βυσοτσκίτης και οι περισσότερο σπάνιοι κουβανίτης, κηθκονίτης, κοτουλσκίτης, τουλαμεενίτης.

Είναι από τα πλέον διαδεδομένα και οικονομικά σημαντικά μεταλλεύματα των στοιχείων της ομάδας του λευκοχρύσου. Αν και βρίσκεται σε αρκετά σημεία του πλανήτη, δεν είναι παντού οικονομικά εκμεταλλεύσιμος. Σημαντικά κοιτάσματά του υπάρχουν στο σύμπλεγμα Bushveld του Τράνσβααλ στη Νότια Αφρική, το σύμπλεγμα Stillwater της Μοντάνα (ΗΠΑ), την περιοχή Lac des Îles στο Οντάριο (Καναδάς), το σύμπλεγμα Luanga στη Βραζιλία, τη δυτική Σιβηρία και την Καρελία (Ρωσία), τη Φινλανδία, τη Σκωτία, τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία και την περιοχή Orepuki στη Νέα Ζηλανδία.

Δεν έχει ανευρεθεί στην Ελλάδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Webmineral
  2. Mindat
  3. Handbook of mineralogy
  4. Χημ. τύπος {(Pd,Ni)S, τετραγωνικό. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ρώσου γεωλόγου Νικολάι Βυσότσκιι (Nikolai Konstantinovich Vysotskii, 1864-1932), ο οποίος τον ανακάλυψε στις αποθέσεις λευκοχρύσου στο Noril'sk