Μπο Ζεστ (ταινία 1939)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπο Ζεστ
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Γουέλμαν
ΠαραγωγήΓουίλιαμ Γουέλμαν
ΣενάριοΡόμπερτ Κάρσον
Πέρσιβαλ Κρίστοφερ Ρεν (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεBeau Geste
ΠρωταγωνιστέςΓκάρι Κούπερ
Ρέι Μιλάντ
Ρόμπερτ Πρέστον
Μπράιαν Ντόνλεβαϊ
Σούζαν Χέιγουορντ
ΜουσικήΆλφρεντ Νιούμαν
ΦωτογραφίαTheodor Sparkuhl και Άρτσι Στάουτ
ΕνδυματολόγοςΊντιθ Χεντ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 8/2/1939
Κυκλοφορία1960
Διάρκεια112 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Μπο Ζεστ (Πρωτότυπος τίτλος Beau Geste), είναι περιπέτεια παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουέλμαν. Η ταινία που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέρσιβαλ Κρίστοφερ Ρεν, διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον Ρόμπερτ Κάρσον. Πρωταγωνιστούν οι: Γκάρι Κούπερ, Ρέι Μιλάντ, Ρόμπερτ Πρέστον, Σούζαν Χέιγουορντ και Μπράιαν Ντόνλεβαϊ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπο (Γκάρι Κούπερ), ο Τζον (Ρέι Μιλλάντ) κι ο Ντίγκμπι Ζεστ (Ρόμπερτ Πρέστον) είναι τρία ορφανά αδέλφια, υιοθετημένα από την πλούσια αριστοκράτισσα θεία τους, Λαίδη Μπράντον (Χέδερ Θάτσερ). Όταν τα χρήματα λιγοστεύουν η Λαίδη Μπράντον αναγκάζεται να πουλήσει το πολυτιμότερό της αγαθό, ένα κόσμημα φτιαγμένο από ζαφείρι με το όνομα "Γαλάζιο Ύδωρ". Πριν την πώληση όμως κάποιος κλέβει το κόσμημα κι ο ένοχος είναι ένα από τα τρία αδέλφια. Τότε κι οι τρεις αδελφοί Ζεστ αναγκάζονται να αφήσουν την οικία της Λαίδης και να καταταγούν στη Λεγεώνα των Ξένων. Ο Τζον αφήνει πίσω την αγαπημένη του Ίζαμπελ Ρίβερς (Σούζαν Χέιγουορντ) με βαριά καρδιά. Στη λεγεώνα των ξένων ο Μπο και ο Ντίγκμπι τοποθετούνται σε άλλο τάγμα σε σχέση με τον Τζον. Διοικητής του τάγματός τους είναι ο σκληρός και σαδιστικός Αξιωματικός Μάρκοφ (Μπράιαν Ντόνλεβαϊ). Μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία των ανδρών του Μάρκοφ, το οχυρό τους κινδυνεύει από επίθεση των Τουαρέγκ και κάθε άνδρας πρέπει να μαχηθεί για να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα του Πέρσιβαλ Κρίστοφερ Ρεν, είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το 1926, με πρωταγωνιστές τους Ρόναλντ Κόλμαν και Γουίλιαμ Πάουελ, όταν το 1939 ο σκηνοθέτης Γούιλιαμ Γουέλμαν αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη ομιλούσα μεταφορά του. Η πλέον κλασίκη αυτή ταινία γυρίστηκε το 1939, χρονιά ορόσημο για την ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφο καθώς όλες οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής του Χόλιγουντ παρήγαγαν σημαντικές ταινίες όπως τα: "Όσα παίρνει ο άνεμος" (Gone With The Wind), "Ο Μάγος του Οζ" (The Wizard Of Oz), "Ο Κύριος Σμιθ Πηγαίνει στην Ουάσινγκτον" (Mr. Smith Goes To Washington), "Νινότσκα" (Ninotchka) κ.α. των οποίων η φήμη παρέμεινε αναλλοίωτη στη διάρκεια του χρόνου.

Ο Γκάρι Κούπερ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ήρωα του Ρεν, Μπο Ζεστ, αλλά είχε συμμετάσχει και στο σίκουελ της ταινίας, βασισμένο επίσης σε μυθιστόρημα του Ρεν με τίτλο Beau Sabreur το 1928 και η καριέρα του μέχρι και το 1939 μετρούσε πολλές ταινίες στις οποίες είχε ερμηνεύσει το ρόλο του λεγεωνάριου.

Στην πρεμιέρα της ταινίας το 1939, προηγήθηκε η βωβή εκτέλεση του 1926 πριν την προβολή της ταινίας ώστε να τονιστεί η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στο χώρο του κινηματογράφου μέσα σε 13 χρόνια. Αυτό ενόχλησε πολλούς κριτικούς καθώς η ταινία σε πολλά σημεία ακολουθούσε πιστά την εκτέλεση του '26. Αυτό δεν απέτρεψε από την ταινία να κάνει επιτυχία.

Η προβολή της ταινίες απαγορεύτηκε σε πολλές από τις γαλλόφωνες περιοχές του Καναδά, ως ένδειξη σεβασμού προς τη γαλλική κυβέρνηση[1].

Το Αμερικανικό Κράτος, το 1990, σε μια προσπάθεια να τιμήσει τα επιτεύγματα στο χώρο του κινηματογράφου κατά το 1939, εξέδωσε μια σειρά από γραμματόσημα που απεικόνιζαν τέσσερις ταινίες από εκείνη τη χρονιά. Μια από αυτές ήταν το Μπο Ζεστ ενώ οι άλλες τρεις ήταν το "Όσα Παίρνει Ο Άνεμος", "Ο Μάγος του Οζ" και "Η ταχυδρομική άμαξα".

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε δυο υποψηφιότητες για όσκαρ εκ των οποίων και μια για την ερμηνεία του Μπράιαν Ντόνλεβαϊ, στο ρόλο του σαδιστή αξιωματικού Μάρκοφ. Ο Ντόνλεβαϊ έχασε όμως από τον Τόμας Μίτσελ για την "Ταχυδρομική Άμαξα"[2].

Υποψηφιότητα:

  • Β’ Ανδρικού Ρόλου - Μπράιαν Ντόνλεβαϊ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Χανς Ντράιερ & Ρόμπερτ Οντέλ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Britain's First War Film Since Outbreak Of Hostilities». Recorder (Port Pirie, SA : 1919 - 1954) (Port Pirie, SA: National Library of Australia): σελ. 3. 2 January 1940. http://nla.gov.au/nla.news-article96323050. Ανακτήθηκε στις 21 February 2016. 
  2. «NY Times: Beau Geste». NY Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]