Μπούκοβο (μπαχαρικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μπούκοβο σε εστιατόριο τουρκικής κουζίνας

To μπούκοβο είναι βαλκανικό μπαχαρικό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των καψικών (λατ. Capsicum annum) και αποτελείται από αποξηραμμένες και θρυμματισμένες κόκκινες πιπεριές (γλυκές ή καυτερές)[1]. Έχει κόκκινο κεραμιδί χρώμα και πικάντικη γεύση. Συνήθως χρησιμοποιείται σε κρεατικά και σάλτσες και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Βορειοελλαδίτικης κουζίνας. Στη Μεσανατολίτικη κουζίνα συναντάται με την ονομασία πουλ μπιμπέρ (κατά λέξη «νιφάδες πιπεριάς»).

Υπάρχουν δύο είδη μπούκοβου, το γλυκό και το καυτερό. Το κάθε είδος προκύπτει από την αντίστοιχη ποικιλία κόκκινης πιπεριάς που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του (γλυκιά/καυτερή). Η καλύτερη ποικιλία του είναι εκείνη που προκύπτει από θρυμματισμένους κόκκους τριμμένους σε λάδι, πράγμα που το διατηρεί φρέσκο και επιτρέπει την ομοιόμορφη διάχυση του αρώματος χωρίς να έχει μαγειρευτεί[2].

Θεωρείται ότι το μπαχαρικό αντλεί την ονομασία του από το αντίστοιχο τοπωνύμιο, το οποίο είναι κοινό στις σλαβικές γλώσσες και προέρχεται από τον σλαβικό τύπο bukv «βαλανιδιά»[3].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, τόμ. 43, σ. 234-5.
  2. Ghillie Başan, 1997: Classic Turkish Cookery. London & New York: I.B.Tauris, σ. 38–39.
  3. M. Vasmer 1941: Die Slaven in Griechenland. Berlin: Verlag der Akademie der Wissenschaften (p. 227)· F. Miklosich, 1927: Die Bildung der slavischen Personen- und Ortsnamen. Heidelberg: Carl Winter (p. 231).