Μποντέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μποντέι (Bondei)
Πληθυσμός 100.000 (εκτίμ. 1999)
Ονομασίες
Άνθρωποι Μποντέι (Bondei)
Συγγενική φυλή Σάμπαα (Shambaa)

Οι Μποντέι (Bondei),[Σημ. 1] είναι μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα από τα Ουσαμπάρα Όρη (Usambara Mountains), στην Περιφέρεια Τάνγκα (Tanga Region), της βορειοανατολικής Τανζανίας.

Οι Μποντέι (Bondei), ομιλούν μια γλώσσα Μπαντού (Bantu) και συγγενεύουν με την εθνοτική ομάδα των Σάμπαα (Shambaa).[1] Ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 100.000 άτομα.[1]

Οι Μποντέι (Bondei), κατοικούν στην Περιοχή Μουχέζα (Muheza District) όπου καταπιάνονται σε διάφορες ασχολίες, ιδίως γεωργία μικρής κλίμακας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Bondei όσο και η ονομασία Bodei, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μποντέι». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μπο-ν-ντέ-ι» και όχι ως «Μπο-ντέ-ι» (γιατί δεν είναι Bodei αλλά Bondei). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Appiah & Gates 1999, σελ. 284.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Kiango, John G. (2008). Kibondei: Msamiati wa Kibondei-Kiswahili-Kiingereza / Bondei-Swahili-English Lexicon. ISBN 9987-691-21-8.