Μπλε τυρί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bleu de Gex
Γκοργκοντζόλα

Τα μπλε τυριά είναι ορισμένα είδη τυριών από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στα οποία έχουν αναπτυχθεί αποικίες από μύκητες του γένους Penicillium. Στα τυριά αυτά έχει αναπτυχθεί μπλε ή πράσινη μούχλα και έχουν αποκτήσει μια χαρακτηριστική οσμή. Τα μπλε τυριά εμβολιάζονται με σπόρια από μύκητες πριν ή μετά το πήξιμο και αφήνονται σε περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί η μούχλα. Τα μπλε τυριά τρώγονται σκέτα ή τριμμένα μέσα σε διάφορα πιάτα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά μπλε τυριά όπως το ροκφόρ, τη γκοργκοντζόλα και το στίλτον έχουν κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Η χαρακτηριστική γεύση των μπλε τυριών τείνει να είναι έντονη και αλμυρή. Η οσμή τους οφείλεται στους μύκητες αλλά και στα βακτήρια που αναπτύσσονται στο τυρί. Για παράδειγμα το βακτήριο Brevibacterium linens ευθύνεται για την μυρωδιά πολλών μπλε τυριών[1] καθώς και για πολλές οσμές του ανθρώπινου σώματος.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μπλε τυριά πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν τυχαία, όταν τυριά αποθηκεύτηκαν σε υγρές σπηλιές που είχαν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες. Το ροκφόρ αναφέρεται σε κείμενα ήδη από το 79 μ.Χ.. Η γκοργκοντζόλα είναι ένα από τα αρχαιότερα μπλε τυριά, έχοντας δημιουργηθεί τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Το στίλτον έγινε δημοφιλές σχετικά πρόσφατα κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα. Πολλές ποικιλίες μπλε τυριού που δημιουργήθηκαν αργότερα ήταν μια προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση για ροκφόρ, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Deetae P, Bonnarme P, Spinnler HE, Helinck S (October 2007). «Production of volatile aroma compounds by bacterial strains isolated from different surface-ripened French cheeses». Appl. Microbiol. Biotechnol. 76 (5): 1161–71. doi:10.1007/s00253-007-1095-5. PMID 17701035. 
  2. http://www.bmj.com/content/312/7038/1105.1.full?login_referer=http://www.bmj.com/content/312/7038/1105.1.extract bmj.com

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα blue cheese της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).