Ιονάτανα Ιονάτανα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιονάτανα Ιονάτανα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 5  Νοεμβρίου 1938
Funafuti
Θάνατος 8  Δεκεμβρίου 2000
Funafuti
Αιτία θανάτου Έμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Υπηκοότητα Τουβαλού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πρωθυπουργός του Τουβαλού (1999–2000)
Βραβεύσεις Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Διοικητής της Βασιλικής Βικτοριανής Τάξης

O Ιονάτανα Ιονάτανα (Ionatana Ionatana, 5 Νοεμβρίου 1938 - 8 Δεκεμβρίου 2000) ήταν πολιτικός από το Τουβαλού. Υπηρέτησε στην πρωθυπουργία του μικρού νησιωτικού κράτους από το 1999 ως το θάνατό του, το 2000.

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1938 και από την εποχή της ανεξαρτησίας του Τουβαλού, το 1978 μέχρι το θάνατό του, εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής. Υπηρέτησε σε πολλά υπουργεία, μεταξύ των οποίων στο Υπουργείο Προεδρίας, Παιδείας, Δημοσίων Έργων και Εποικοινωνιών. Ξεχώριζε για τις ρεπουμπλικανικές του τάσεις.

Πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιονάτανα έγινε πρωθυπουργός στις 27 Απριλίου του 1999 και διαδέχθηκε τον Μπικενιμπέου Παενίου. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2000 η χώρα εισήχθη στον ΟΗΕ[1], κάτι για το οποίο φρόντισε ο Ιονάτανα. Την ίδια χρονιά, στις 8 Δεκεμβρίου του 2000, ο Ιονάτανα πέθανε από καρδιακή προσβολή όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός[2]. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Τουβαλού, από τότε που το κράτος έγινε ανεξάρτητο. Χρέη πρωθυπουργού άσκησε μέχρι την εκλογή του διαδόχου του Ιονάτανα ο Λαγκιτούπου Τουιλίμου, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τον Ιονάτανα διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Φαϊμαλάγκα Λούκα[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ionatana Ionatana της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).