Μπερναρντίνο Μπουτινόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπερναρντίνο Μπουτινόνε
Γέννηση1450
Τρεβίλιο
Θάνατος1510
Ιδιότηταζωγράφος
Σημαντικά έργαPolyptych of San Martino
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Παναγία και Βρέφος, 1490, Πινακοθήκη Μπρέρα, Μιλάνο .

Ο Μπερναρντίνο Μπουτινόνε (Bernardino Butinone, 1435 ή 1436 – 1507 ή 1508) ήταν Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, που δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο Μιλάνο.

Γεννημένος στο Τρεβίλιο της Λομβαρδίας, ήταν γιος του Γιάκοπο ντα Τρεβίλιο (Jacopo da Treviglio), επίσης γνωστό ως Bernardo da Treviglio .

Μαθητής του Βιντσέντσο Φόππα, ήταν δάσκαλος του Μπραμαντίνο και συνεργάστηκε με τον Μπερνάρντο Τσενάλε (Bernardo Zenale) . Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι εκπαιδεύτηκε με τον Βιντσέντσο Τσιβέρκιο (Vincenzo Civerchio), με τον οποίο εργάστηκε στο Μιλάνο. [1] Από το 1491 έως το 1493 ζωγράφιζαν το θησαυροφυλάκιο του παρεκκλησίου Grifi στο San Pietro in Gessate στο Μιλάνο. Το κύριο έργο τους είναι το πολύπτυχο του Αγίου Μαρτίνου στο Τρεβίλιο, το οποίο τους παραγγέλθηκε το 1485.

Τα πιο ελκυστικά έργα του Μπουτινόνε είναι μια σειρά από μικρά πάνελ που ζωγράφισε απεικονίζοντας τη ζωή του Χριστού, τα οποία σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες συλλογές. Σε αυτά περιλαμβάνονται η λατρεία των βοσκών (Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο), η Λατρεία των Μάγων (Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν), η Σφαγή των αθώων (Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόιτ), η Φυγή στην Αίγυπτο και η Αποκαθήλωση (Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο), ο Χριστός μεταξύ των Πατέρων (Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, Εδιμβούργο) και το Δείπνο στη Βηθανία (Μουσείο Τέχνης Blanton, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ώστιν).

Επίσης, τοιχογράφησε τις τετράγωνες στήλες της Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε του Μιλάνου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. M. Farquhar