Μπελλίνι (κοκτέιλ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα ποτήρι Μπελλίνι

Το Μπελλίνι (Bellini) είναι κοκτέιλ φτιαγμένο με κρασί Προσέκκο και πουρέ ροδάκινου ή νέκταρ. Προέρχεται από τη Βενετία της Ιταλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπελλίνι επινοήθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 1934 και 1948[1][2][3] από τον Τζουζέππε Κιπριάνι, ιδρυτή του Harry's Bar στη Βενετία της Ιταλίας. Ονόμασε το ποτό Μπελλίνι επειδή το μοναδικό ροζ χρώμα του θύμιζε την τόγκα ενός αγίου σε έναν πίνακα του Βενετού καλλιτέχνη του 15ου αιώνα Τζοβάνι Μπελλίνι.

Το ποτό ξεκίνησε ως εποχιακή σπεσιαλιτέ στο Harry's Bar. Αργότερα, έγινε επίσης δημοφιλές στο αντίστοιχο μπαρ στη Νέα Υόρκη. Αφότου ένας επιχειρηματίας Γάλλος ίδρυσε μια επιχείρηση για να στείλει φρέσκο πουρέ λευκού ροδάκινου και στις δύο τοποθεσίες, σερβιριζόταν όλο το χρόνο.[1]

Το Μπελλίνι είναι ένα επίσημο κοκτέιλ της IBA. Προτείνουν επίσης ένα Πουτσίνι, αντικαθιστώντας τον πουρέ ροδάκινου με ίση ποσότητα χυμού μανταρινιού, ένα Ροσσίνι, το οποίο χρησιμοποιεί πουρέ φράουλας, ή ένα Τιντορέττο, το οποίο φτιάχνεται με χυμό ροδιού.

Προετοιμασία και σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπελλίνι αποτελείται από πολτοποιημένα λευκά ροδάκινα και Προσέκκο, ένα ιταλικό αφρώδες κρασί. Το μαρινάρισμα φρέσκων ροδάκινων σε κρασί είναι μια ιταλική παράδοση.[1] Η αρχική συνταγή έγινε με λίγο χυμό βατόμουρου ή κερασιού για να δώσει στο ποτό μια ροζ λάμψη.[3] Λόγω εν μέρει της περιορισμένης διαθεσιμότητας τόσο των λευκών ροδάκινων όσο και του Προσέκκο, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές.

Η Καλιφόρνια παράγει ένα λευκό ροδάκινο που λειτουργεί καλά,[4] και τα κίτρινα ροδάκινα ή το νέκταρ ροδάκινου μπορούν να αντικατασταθούν, ειδικά εάν τα ροδάκινα είναι εκτός εποχής και η γεύση θα ήταν πολύ ήπια. Άλλα φρούτα ή ακόμα και αρωματισμένα λικέρ (για παράδειγμα ροδάκινο schnapps) μερικές φορές αντικαθιστούν τον πουρέ ροδάκινου.

Η οικογένεια Κιπριάνι παράγει το Bellini Base για το χαρακτηριστικό κοκτέιλ των εστιατορίων του Harry's Bar.[5]

Άλλα αφρώδη κρασιά χρησιμοποιούνται συνήθως στη θέση του Προσέκκο, αν και η γαλλική σαμπάνια με πλούσια γεύση δεν συνδυάζεται καλά με την ελαφριά, φρουτώδη γεύση του Μπελλίνι. Για μια μη αλκοολούχα εκδοχή, στη θέση του κρασιού χρησιμοποιείται αφρώδης χυμός ή σόδα.

Παρόμοια κοκτέιλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κουβανέζικο κοκτέιλ Adalor είναι ένα ποτό με φρέσκο ροδάκινο, σπασμένο με ένα πιρούνι και από πάνω σαμπάνια. Δημοσιεύτηκε σε έναν κουβανικό οδηγό ποτών το 1927.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «3000 Drinks > Bellini». ThatsTheSpirit.com. n.d. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2007. 
  2. Jo' Pratt. Food – Recipes – Bellini cocktail. Undated. bbc.co.uk. Retrieved February 5, 2007.
  3. 3,0 3,1 Bellini Cocktail Recipe Αρχειοθετήθηκε 2009-08-04 στο Wayback Machine.. Undated. GourmetSleuth.com. Retrieved February 5, 2007.
  4. Featured Recipe: Peach Bellini Cocktail or Mocktail. Undated. Freshipes. California Tree Fruit Agreement. Retrieved February 5, 2007.
  5. «Civilization in a Glass». NewYorkFirst.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2017. 
  6. «Cuba's Overlooked Role in Cocktail History». punchdrink.com. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019.