Μπατζίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.

Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα. Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζοςμπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Έχει λεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει τραγανή. Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι αρκετά λεπτή, για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες ή και μέρες. Η ευκολία στην παρασκευή της, την έκανε ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό[1].

Η μπατζίνα των καραγκούνηδων παρασκευαζόταν με τη χρήση καλαμποκάλευρου αντί για αλεύρι σίτου[2] .

Η μπατζίνα μία πολύ νόστιμη πίτα, εύκολη και οικονομική, που φτιάχνεται γρήγορα, χωρίς φύλλα και με λίγα υλικά. Ηταν ή εύκολη λύση για τις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας που οι δουλειές στα χωράφια πάντα περίμεναν και οι νοικοκυρές έπρεπε να τα προλαβαίνουν όλα. Έτσι έβρισκαν εύκολες συνταγές, αλλά και νόστιμες για να χορτάσει όλη η οικογένεια. Από γενιά σε γενιά η μπατζίνα κράτησε να φτιάχνεται μέχρι και σήμερα, τρώγεται ευχάριστα από όλους όλες τις ώρες[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]