Μπαρέντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαρέντου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπαρέντου
15°7′0″N 37°36′0″E
ΧώραΕρυθραία
Διοικητική υπαγωγήBarentu Subregion
Υψόμετρο1.012 μέτρα
Πληθυσμός18.500
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπαρέντου (τιγκρινιακά: ባረንቱ ) είναι πόλη στη βορειοδυτική Ερυθραία, η οποία βρίσκεται νότια του Αγκορντάτ, και είναι η πρωτεύουσα της Περιοχής Γκας-Μπάρκα. Η πόλη είναι ενσωματωμένη με διαφορετικούς τύπους φυλών: οι Κουνάμα, οι Νάρα, οι Τίγκρε και οι Τιγκρίνια είναι οι πιο κυρίαρχες φυλές.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπαρέντου κατοικείται από τους λαούς Κουνάμα και Νάρα. Θρησκευτικά, η πόλη έχει ακόλουθους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ερυθραίας, της Καθολικής Εκκλησίας της Ερυθραίας και του Ισλάμ, καθώς και ασκούμενους των ιθαγενών παραδοσιακών πεποιθήσεων Κουνάμα και Νάρα.

Η παραδοσιακή θρησκεία Κουνάμα είναι μονοθεϊστική, με λατρεία της θεάς Άννα. Το όνομα Άννα εμφανίζεται σε πολλές φράσεις της γλώσσας Κουνάμα, όπως οι «Άνναμ κόσκε» («Ο Θεός υπάρχει, βλέπει και κρίνει»), «Άννα λάγκα» (κυρ. «ο κόσμος του Θεού», δηλ. «το σύμπαν ανήκει στον Θεό»), και «Άννα χεντάμπου» («Θεού θέλοντος»).[1]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση παρέχεται από μια σειρά σχολείων δημοτικής και γυμνασιακής εκπαίδευσης και ένα λύκειο. Τα σχολεία διδάσκουν στις γλώσσες Κουνάμα, Νάρα, Σύγχρονα Τυπικά Αραβικά, Τιγκρινιακά και Αγγλικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Religions in Eritrea, Part 4». BadenKunama. The RKPHA. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020.